Att renovera ett 1600-talshus innebär alltid oförutsedda utmaningar. Här syns den stadiga träkonstruktionen, högt upp i gamla Kronobageriet. Spår av tidigare renoveringar har bevarats som tidstypiska tecken och en del av husets historia. Foto: Q-gruppen
Ska man renovera i ett skevt och vint hus från 1600-talet så är fast pris och tidplan faktorer som sannolikt måste justeras. Sabina Granath från Q-gruppen berättar om uppdraget med Scenkonstmuseet.
Renoveringen av Kronobageriet i centrala Stockholm till nytt Scenkonstmuseum blev en lärorik resa för alla inblandade. Q-gruppen vann LoU-upphandlingen men insåg snart att det fanns oklarheter som både skulle bromsa tidplanen och kosta mer än beräknat.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
När man upphandlar ett avtal inom offentlig upphandling är det mycket man ska tänka på så att det blir rätt från start. Lagen om offentlig upphandling, LOU, måste följas. En bra upphandling ger alla leverantörer möjlighet att inkomma med anbud på lika villkor.
Åtgärder för att öka stabiliteten i områden med risk för jordskred har en miljö- och klimatpåverkan. En ny vägledning ger rekommendationer för hur det ska redovisas.
En förstudie inom Bebo har undersökt energibesparing och klimatpåverkan för olika fönsteråtgärder i flerbostadshus. Ett enklare excelverktyg har också tagits fram för att hjälpa fastighetsägare att fatta beslut.