Varan har lagts till i varukorgen
Ericsson utvecklar ny 5G-prototyp
Telekommunikation 14 dec 2015
5g-radio-prototype-build_original
Prototypen som Ericsson har utvecklat för test av 5G-teknik innehåller 64 radiokanaler och 128 antennelement. Foto: Ericsson
Än är det oklart hur 5G-standarden kommer att se ut och vilka kraven blir på nästa generations mobilnät. Ericsson har nu tagit fram en 5G-prototyp som ska testas i ett japanskt mobilnät i vår.

Utbyggnaden av den fjärde generationen mobilnät pågår fortfarande. När 5G nu börjar utvecklas är en av utmaningarna att klara den allt större uppkopplingen av "saker", inte bara människor. Det är en utveckling som tros öka kraftigt och som ställer nya krav på näten.

Testbäddar på plats i flera länder

Ericsson har utvecklat en 5G-prototyp i sitt labb i Kista under flera år. Sedan ett drygt år tillbaka har även operatörer kunnat testa Ericssons första 5G-försök i så kallade testbäddar. Förra sommaren kunde man visa att man klarade av att komma upp i datahastigheter på 5 gigabit per sekund i testbädden. Dessa finns numera på plats i Sverige, USA, Japan och Sydkorea.

Fick pris för största bidraget till 5G-utvecklingen

För en månad sedan fick Ericssons 5G-testbädd utmärkelsen "Största bidraget till 5G-utvecklingen", av Informa Telecoms & Media's LTE Asia.

Nu finns en 5G-prototyp med 64 radiokanaler och 128 antennelement som kan användas för fälttester på olika platser i operatörernas mobilnät. Japanska NTT Docomo, som redan använder testbädden, är först ut och ska till våren testa denna i sitt mobilnät.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Telekommunikation Teknik Projektering
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial