Varan har lagts till i varukorgen

Starka svenska insatser i yrkes-vm

Konstruktion 26 aug 2015
Murarlärlingen Daniel Carlberg slutade på en sjunde plats i Yrkes-VM. Dessutom fick han ”Medallion of excellence”, en utmärkelse som tilldelas tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng i respektive yrkeskategori. Foto: Construction Skills Sweden
Yrkestävlingen Worldskills i São Paulo, Brasilien, är nyss avslutad. Svensk Byggtjänst deltog genom nätverket Construction Skills Sweden i murning, lättväggar av gips och i plattsättning. Murarlärlingen Daniel Carlberg fick dessutom med sig en hedersmedalj hem.

Murarlärlingen Daniel Carlberg slutade på en sjunde plats, träarbetaren Kasper Svensson hamnade på nionde plats och plattsättaren Oskar Johansson kom på fjortonde plats i yrkestävlingen Worldskills, som i år avgjordes i São Paulo, Brasilien.

Sverige tog allt som allt hem tre medaljer; silver till Frida Gustafsson, fordonslackerare och Sara Andersson, dekoratör samt brons till Emmastina Dannered, hudterapeut.

Medalj för hög kvalitet

Dessutom fick Daniel Carlberg, som en av 13 svenskar, ”Medallion of excellence”, en utmärkelse som tilldelas tävlande med exceptionellt hög kvalitet och höga poäng i respektive yrkeskategori. 

Totalt tävlade 59 nationer och över 1200 deltagare i cirka 50 olika yrkesgrenar. Yrkes-VM hålls vartannat år och åren däremellan är det EM – Euroskills – som hösten 2016 hålls i Göteborg.

Plattform för samverkan

Construction Skills Sweden är en plattform för byggbranschens samverkan kring yrkestävlingar för ungdomar. Grunden läggs på de lokala gymnasieskolorna och de deltar i Yrkes-SM, EM och VM.

Syftet är att höja kvaliteten i yrkesutbildningarna, öka de enskilda yrkenas attraktionskraft och på sikt bidra till att lösa kompetensförsörjningen. Byggindustrins Yrkesnämnd (BYN), Byggnads, Maskinentreprenörerna, Sveriges Byggindustrier, Svensk Byggtjänst och Seko står bakom satsningen.

 

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Konstruktion Teknik Utbildning
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial