Varan har lagts till i varukorgen
Utökat stöd till solceller i vårbudgeten
Energi 20 apr 2015
Regeringen skjuter i vårbudgeten till 150 miljoner kronor extra till solcellsstödet. Samtidigt höjer man dock skatten på stora solpanelsanläggningar.

Den förra alliansregeringen avsatte 210 miljoner kronor till solcellsstöd för perioden 2013 till 2016. Men de pengarna har, som vi tidigare skrivit här på webben, redan tagit slut.

– Vi vill stötta användningen av solceller. Därför aviserar vi en utökning redan nu i vårpropositionen så att investerare och andra vet vad det är som gäller framöver, säger energiminister Ibrahim Baylan till Dagens Industri.

Vill ha ett årligt stöd till solceller

Pengarna blir inte tillgängliga förrän den första januari 2016, men målet är att det ska bli ett årligt stöd och att solceller liksom alla andra kraftslag framöver ska kunna bära sina egna kostnader. Men där är man inte riktigt än.

Stora solcellsanläggningar mister skattebefrielse

Regeringen vill satsa på solenergi, men har tidigare i år aviserat att solcellsanläggningar som är större än 144 kW, med en yta på cirka 1 000 m², kommer att mista den skattebefrielse de har i dag.

Detta kommer inte att påverka villaägare men företag som vill sätta paneler på så stora industritak eller andra kommersiella fastigheter får betala elskatt på solenergin. En tredjedel av de kommersiella taken har plats för mer än 144 kW.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Hållbarhet Elproduktion Miljö Bestämmelser
Fackområden

El & Tele VVS
Fler nyheter