Varan har lagts till i varukorgen
Säljstopp när miljonprogram blir attraktiva

Säljstopp när miljonprogram blir attraktiva

Renoveringar 2 apr 2015
Låga räntor, låga huspriser och bostadsbrist gör att miljonprogrammen har blivit intressanta för privata aktörer. Då inför allmännyttiga Stockholmsbolag säljstopp. Foto: Svensk Byggtjänst
Stora bostadsbolag sätter nu stopp för försäljning för att slå vakt om allmännyttan. Samtidigt vill allt fler kommuner sälja sina miljonprogramsområden. Med låga räntor, låga huspriser och bostadsbrist finns både vinnare och förlorare.

När miljonprogrammen byggdes var ägarförhållandena cirka 80-20 till allmännyttans fördel. Idag är siffrorna mer än omvända.

Hela sextio procent ägs av privata aktörer. En siffra som kan öka ytterligare då många kommuner ställer sig positiva till fler utförsäljningar av allmännyttan. Detta enligt tidningen Fastighetsvärldens kartläggning som presenterades tidigare i år, baserad på ägandeförhållanden av flerbostadshus byggda 1965-1974 i Sveriges 23 största kommuner.

Totalstopp för försäljning

Att privata aktörer visat allt större intresse för dessa bestånd under senare år är tydligt. Ett faktum som nu fått de tre kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem att slå vakt om sina bostäder.

Vid seminariet ”Stockholmsmarknaden 2015” i slutet av mars, annonserade borgarrådet Ann-Margarethe Livh (V), ansvarig för de tre bolagen, ett totalstopp av alla typer av försäljningar av bestånd i Stockholmsområdet, inklusive miljonprogrammen.

– Alla våra hyreslägenheter behövs, sa Ann-Margarethe Livh.

Låga priser och hög efterfrågan

Det är en kombination av låga priser på miljonprogramshusen och bostadsbrist som gör dessa områden attraktiva för privata köpare just nu. Det menar Hans Lind, professor vid bygg- och fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

– Prisnivån på dessa bestånd är låg och om man kan effektivisera förvaltningen så kan man få en bra avkastning på sin investering. Hyresnivån är däremot inte så låg och med dagens bostadsbrist riskerar man inga vakanser. Sköter man beståndet väl och bostadsbristen består kan man nog sälja med vinst också. Delar av beståndet kan också omvandlas till bostadsrätter och därigenom ge en bra vinst.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Bostäder Underhåll
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial