Varan har lagts till i varukorgen

Ny podd om trafik och säkerhet

Varje vecka dör i genomsnitt fem personer i trafiken i Sverige. Med hjälp av en ny podd om trafik hoppas Chalmers på att sprida forskning och framgångsrikt trafiksäkerhetsarbete till en bredare publik.

Bakom lanseringen står SAFER och trafiksäkerhetsorganisationen NTF Väst. Podden är den första i sitt slag och vänder sig bland annat till de som arbetar inom trafik- och stadsplanering, folkhälsa, utbildning, transport, fordonstillverkning och frivilligsektorn.

– "Liv och trafik" ska sprida kunskap. Oavsett om man arbetar med att planera bostadsområden, öka cyklingen eller utveckla nya bilar måste man ha med trafiksäkerhetsfrågorna. Vi på NTF vill medverka till att tillgängliggöra forskning och goda exempel för en bredare publik, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst i ett pressmeddelande.

Innehåll i de olika avsnitten

I ett av lanseringsavsnitten möter lyssnarna infrastrukturminister Anna Johansson, som berättar om hur regeringen ser på Nollvisionen och vilken betydelse människans beteende har för trafiksäkerheten.

De som är nyfikna på framtidens möjligheter kan lyssna till Anders Eugensson, säkerhetsstrateg på Volvo Cars, som berättar om satsningen med självkörande bilar i projektet Drive Me. Vad innebär utvecklingen av automatiserade och uppkopplade fordon? Hur påverkas föraren och hur berörs övriga trafikanter?

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Säkerhet- och larmsystem Forskning Teknik Vägar och gator Rälsarbete
Fackområden

Anläggning
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial