Varan har lagts till i varukorgen
Flamskyddsmedel vann Nordbyggs guldmedalj
Arbetsmiljö 29 apr 2015
Deflamo vann Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste produktnyhet 2015, flamskyddsmedlet Apyrum. Priset delades ut vid seminariet Ecoforum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Foto: Jens Reiterer
Nordbyggs guldmedalj 2015 tilldelades företaget Deflamo för årets hetaste produktnyhet, flamskyddsmedlet Apyrum. Utdelning av priset skedde nyligen på konferensen Ecoforum 2015 på Stockholmsmässan.

Under 2014 presenterade tidningen Byggindustrin i samarbete med Svensk Byggtjänst månadens tio hetaste materialnyheter på den svenska byggmarknaden. Utifrån dessa nominerades de tio hetaste nyheterna under 2014 till tävlingen. Inför tävlingen har det varit möjligt för allmänheten att rösta på sin favorit. Favoritrösterna har utgjort en del i underlaget men juryn tog det slutgiltiga beslutet om vem som skulle erhålla guldmedaljen.

Juryns motivering

"En miljömässigt intressant produkt med potential för betydligt bredare tillämpningar inom byggsektorn. Segrare är Deflamo med sin produkt Apyrum. Ett bra exempel på hur kemin kan bidra till att nå målet en giftfri miljö"

– Att få Nordbyggs guldmedalj är verkligen ett erkännande och en härlig uppmuntran för de som arbetar i företaget sa Jan Blomqvist, styrelseledamot och delägare i Deflamo, när han tog emot guldmedaljen för 2105.

Miljövänligt system

Till skillnad från andra flamskyddsmedel som innehåller till exempel brom, klor, antimon, bor och fosfatestrar, innehåller Apyrum ämnen som är ofarliga för miljö och hälsa. Apyrum är ett miljövänligt system, baserat på i huvudsak karboxylater som bildar naturliga salter. Alla ingående ämnen används som godkända tillsatser i livsmedel. Medlet ger ett mycket bra skydd mot brand och rökutveckling och är en fullgod ersättare till miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel.

– Det är en kul grej att vi fick priset som hetaste materialnyhet när vi arbetar med flamskydd, säger Magnus Jörsmo vd för Deflamo.

– Priset betyder att vi fått medial uppmärksamhet och att andra företag inom branschen har uppmärksammat oss. Eftersom vi är ett börsnoterat företag betyder det också att våra aktieägare får ett kvitto på att det är en bra produkt och att utveckling lönar sig.

Så fungerar det

Apyrum är baserat på en teknologi vilken förändrar den fysikaliska och kemiska process som uppstår när ett material utsätts för hög värme, till exempel eld. Apyrum interagerar med såväl de fysikaliska och kemiska egenskaperna hos ett material, både vid applicering och vid värmeexponering. Detta för att uppnå en optimal balans mellan materialets brand-, fysikaliska och mekaniska egenskaper. Flamskyddsmedlet finns som pulver eller vätska och är biologiskt nedbrytbart.

Egen produktionsanläggning

Än så länge har flamskyddsmedlet producerats genom så kallad legotillverkning, det vill säga att Deflamo låter någon annat företag tillverka medlet. Men under året planerar Deflamo att öppna en egen produktionsanläggning i Malmö.

Bakom guldmedaljpriset står Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Medaljen delades nu ut för sjätte gången.

FAKTA Juryn bestod av:

 • Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst, ordförande
 • Peter Söderberg, projektchef Nordbygg
 • Björn Florman, Materialbiblioteket
 • Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin
 • Jörgen Hallström, kommunikationskonsult inom samhällsbyggnad, Cloudberry
 • Monica Björk, vd Byggmaterialindustrierna.
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Miljö Brand
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Fler nyheter

FAKTA Juryn bestod av:

 • Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst, ordförande
 • Peter Söderberg, projektchef Nordbygg
 • Björn Florman, Materialbiblioteket
 • Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin
 • Jörgen Hallström, kommunikationskonsult inom samhällsbyggnad, Cloudberry
 • Monica Björk, vd Byggmaterialindustrierna.
Fördjupningsmaterial