Varan har lagts till i varukorgen
Fastslaget att Akademiska Hus omfattas av LOU
Juridik 15 apr 2015
Ännu en upphandlingsdom som går mot Akademiska Hus. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos
Det statliga företaget Akademiska Hus omfattas av lagen om offentlig upphandling, LOU, och döms att betala upphandlingsskadeavgift. Det har förvaltningsrätten i Göteborg beslutat.

Förvaltningsrätten i Göteborg har gjort samma bedömning som Konkurrensverket och Kammarrätten i Sundsvall tidigare har gjort, att Akademiska Hus omfattas av LOU.

Upphandlingsskadeavgift utfärdad igen

Den här gången har förvaltningsrätten i Göteborg utfärdat böter på sammanlagt 975 000 kronor för sex olika avtal om köp av tjänster och byggentreprenader som slutits under 2013. Avtalen var sammanlagt värda mer än 13 miljoner kronor. Konkurrensverket anser att avtalen slutits i strid mot LOU.

– Överträdelserna är allvarliga eftersom de fortsätter regelmässigt, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket i ett uttalande.

Förvaltningsrättens dom (Mål nr 7088-14, 7091-14, 7093-14, 7095-14, 7096-14 och 7098-14) har inte vunnit laga kraft ännu så Akademiska Hus kan överklaga domen till kammarrätten i Göteborg.

En annan dom

I ett annat mål fastställde kammarrätten i Sundsvall att Akademiska Hus omfattas av LOU. Enligt den domen ska Akademiska Hus betala 3 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. De hade utan en offentlig upphandling slutit avtal med en leverantör om utbygganden av Sveriges Lantbruksuniversitets lokaler i Umeå.

Den domen (Mål nr 1767-14) har de överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen. Beslut om de får prövningstillstånd i det fallet har inte meddelats ännu.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Juridik Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial