Varan har lagts till i varukorgen

KB vinnare av årets Svenska Ljuspris

Energi 19 sep 2014
Svenska Ljuspriset delas ut för att uppmärksamma den höga nivån på svensk ljusplanering, en disciplin som är på stark frammarsch, menar juryn. Foto: Sten Jansin.
Kungliga Bibliotekets Annex i Stockholm tog hem det prestigefulla priset årets Svenska Ljuspris. Bakom utmärkelsen ligger ett lyckat samspel mellan dagsljus, ljussättning och en djärv färgsättning.

Årets Ljusdag med föreläsningar och utdelning av årets Svenska Ljuspris arrangerades för 22:a året i rad på Berns salonger i Stockholm. Det blev deltagarrekord med 325 personer på plats i publiken. Temat för årets föreläsningar var "Belysning med människan i centrum". Behovet av tillräckligt med dagsljus för vår hälsa och hur man får fastighetsägare att vilja satsa på god belysning var två intressanta frågor som togs upp under dagen.

Från mörk till ljus och inspirerande

Vid prisutdelningen på Berns beskrev juryn i sin motivering att projektgruppen har förvandlat en grå, mörk och trist lokal till en ljus och inspirerande studiemiljö på ett sätt som visar på mycket stor kunskap inom yrkesområdet.

Arkitekter och ljusdesigners arbetar ihop

KB, Kungliga Biblioteket Annexet i Stockholm var inte någon lätt byggnad att ljussätta. Den består av tre underjordiska våningar med en enda dagsljuslanternin. Visionen har varit att samspela med arkitekturen och anpassa belysningen till de olika aktiviteter som pågår i byggnaden. Projektet har varit ett samarbete mellan bland annat ljusdesignföretaget ÅF Lighting, Murman Arkitekter och beställaren Statens Fastighetsverk.

– Är det något vi arkitekter behövt i detta projekt är det just en ljusdesigner. De har på en oerhört kort tidsperiod maximerat vår arbetsinsats. Visst är det en fantastisk bransch vi jobbar i, sa arkitekt Hans Murman berömmande när projektgruppen som arbetat med KB fick ta emot priset.

Belysning blir allt viktigare

Belysning och styrning blir en allt viktigare del i bygg- och elteknikprojekt idag. Syftet med tävlingen årets Svenska Ljuspris är att lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Tävlingen arrangeras av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. De vill lyfta fram projekt som på ett föredömligt sätt förstärker anläggningarnas funktion och arkitektur. Juryn ska bedöma både visuella, estetiska, funktionella, tekniska och driftsekonomiska aspekter.

Högt ställda krav

– Det är oerhört roligt att så många tävlingsbidrag lever upp till våra högt ställda krav på att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Den mycket höga nivån på tävlingsbidragen har gjort det extra svårt för juryn att utse finalisterna i år, sade juryns ordförande Britta Kruuse.

Juryn består förutom Britta Kruuse av Nils Beijer, arkitekt SAR/MSA (Västsvenska Belysningssällskapet) och Klas Möller, ljusdesigner (Svenska Belysningssällskapet).

Bevaka ämnen i artikeln

Energi
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter