Varan har lagts till i varukorgen

Böljande bro i världsklass

Vägar och gator 16 sep 2014
Sölvesborgsbron har blivit uppmärksammad både nationellt och internationellt på grund av sin unika design. Foto: Serny.
Den internationellt uppmärksammade Sölvesborgsbron är en av Europas längsta gång- och cykelbroar. Bron sträcker sig majestätiskt från Sölvesborgs stadskärna via Kaninholmen bort till entrén mot Listerlandet.

Med sina 760 meter är Sölvesborgsbron ett landmärke för Sölvesborg och en av Europas längsta gång- och cykelvägsbroar. Bron knyter samman Sölvesborgs stadskärna med halvön Listerlandet där en ny stadsdel, Ljungaviken, växer fram.

– Tack vare bron har avståndet mellan Listerlandet och Sölvesborgs centrum minskat från tio till tre kilometer vilket underlättar speciellt för dem som pendlar, säger Kristina Höijer, parkchef och landskapsarkitekt på Sölvesborgs kommun.

Bron består av en högre del med tre karaktäristiska valvbågar samt en lång träbro för gång- och cykeltrafik. En stämgaffel som har ett ben på vardera sidan om brobanan går ihop till en bågbalk, som i sin tur bär lasten från den 60 meter långa brobanan.

Estetiskt har bron förändrat landskapsbilden i Sölvesborgs hamn på ett positivt sätt, förklarar Kristina Höijer.

– Den är inte lågmäld i sitt formspråk utan distinkt. Den sticker upp och ser nästan lite brutal ut, på ett positivt sätt. Och så gillar jag materialet på själva bron och att muttrarna är stora som paraboler, det känns rejält, säger Kristina Höijer.

Tagit hänsyn till miljö

Större delen av överbyggnaden och bågkonstruktionen är utförd av det näst intill rostfria materialet LDX2101, ett relativt nytt duplexmaterial vid brobyggande i Sverige. I byggnadsprocessen har stor hänsyn tagits till långsiktig hållbarhet och miljö. Bland annat har man valt att bygga större delen av bron i rostfritt stål och inte i vanligt stål, som tanken var från början.

– På så sätt slipper man rostskyddsmåla och täckmåla konstruktionen, vilket minskar miljöbelastningen vid själva tillverkningen, säger Thorwald Hasselbring, samhällsbyggnadschef på Sölvesborgs kommun.

Men den största miljövinsten får man ur underhållssynpunkt, menar Thorwald Hasselbring.

– Nu behöver vi bara underhållsmåla bron var femtonde år, jämfört med varje år, om vi hade valt vanligt stål.

Det första spadtaget till bron togs i september 2011 och i november 2012 öppnades bron för allmänheten. Den 25 maj 2013 firades brons färdigställande med en brofest för invånarna. Brofesten avslutades med att effektbelysningen tändes för första gången.

Ljussättning för en miljon

Den spektakulära ljussättningen står ljusdesignföretaget Ljusarkitektur för. De mäktiga valvbågarna belyses med ett färgat ljus, och ett subtilt ljus ned i vattnet ger glittrande återreflektioner. Genom pulserande LED-ljus går det att programmera olika ljusrörelser och färger på brobågarnas undersidor.

– Vi har olika belysningsscenarion som anknyter till olika evenemang som vi har och på så sätt ändrar bron karaktär över året och dygnet. Förra året valde vi till exempel att ha rosa belysning under oktober månad vilket gav oss världens längsta rosa band, berättar Kristina Höijer.


Ljuset återspeglas i vattnet. Foto: Ljusarkitektur.

Så sköter man underhållet

Bron, som ligger i en havsvik med ett rikt fågelliv, är ett populärt utflyktsmål både bland turister och befintliga invånare. På bron finns fyra utkiksplatser och en breddad del där man kan sitta ner, ta en paus och fika.

– Nu har vi fått en jättefin slinga på 5,5 kilometer runt Sölvesborgsviken och numera ser man alltid folk som är ute och promenerar. Vi har en personräknare på bron och i augusti förra året så hade 200 000 rört sig över bron på tre månader, vilket är jättekul.

Det har gått två vintrar sedan bron började användas. Hur har det gått gällande halkrisken?

– Ja, det har inte varit helt enkelt. Inför förra vintern köpte vi ett lergranulat som vi spred ut men materialet var för lätt och blåste bort och det som var kvar blev bara kladdigt. Så vi bestämde oss för att testa vanligt krossat grus istället. Vi är medvetna om att det kanske blir ett ökat slitage på vägbanan men det väger upp att antihalkförmågan blir så mycket bättre. Och så plogar vi inte bron utan vi borstar den.

Kristina Höijer berättar att första vintern fick man mycket mer klagomål på att det var halt medan man denna vinter inte alls fått lika många synpunkter.

– Jag tror det är en kombination av att gruset ger bättre effekt samtidigt som de som nyttjar bron har lärt sig att vara försiktiga.

Är Sölvesborgsbron Europas häftigaste gång- och cykelbro?

– Absolut! Det har varit ett jätteroligt projekt att jobba med och det var kanske lite kontroversiellt att lägga så mycket pengar som 50 miljoner på en bro, men jag tror att den snabbt blivit en självklarhet här i Sölvesborg och ett landmärke som vi är stolta över.

Större delen av överbyggnaden och bågkonstruktionen är utförd av det näst intill rostfria materialet LDX2101. Foto: Serny.
Bevaka ämnen i artikeln

Vägar och gator Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning El & Tele
Fler nyheter

Större delen av överbyggnaden och bågkonstruktionen är utförd av det näst intill rostfria materialet LDX2101. Foto: Serny.