Det är energibolaget Fortum som bygger vågkraftsparken i samarbete med det svenska teknikföretaget Seabased. Anläggningen som ska ligga på den svenska västkusten utanför Sotenäs, består av 340 aggregat på havsbottnen och ska förse 8000 hushåll med el då den ska stå klar år 2016. Vågkraftsparken kommer att ha en effekt på 10 MW vilket betyder 25 GWh per år.
Seabased har tagit fram en teknik med så kallade linjära generatorer som står på havsbottnen och sitter fast i bojar ovanpå havsytan. Bojarna tar upp rörelseenergi från vågorna.
Vågkraften är den gren av förnybar energi som i dagsläget är minst utvecklad. Vågkraft engagerar nu allt fler energiproducenter och det pågår pilotprojekt i många länder. Men det kan ta flera årtionden innan vågkraft är en energikälla att räkna med eftersom tekniken fortfarande är under utveckling.
Vågkraftsparken är en del av ett forskningsprojekt som pågått sedan 2008.
- Planeringen har pågått länge, så det är naturligtvis oerhört spännande att nu se hur den tar fysiskt form, säger Heli Antila, forsknings- och utvecklingschef vid Fortum.
Tekniken är fortfarande dyr och opålitlig. Utmaningen är att utveckla en sådan utrustning som klarar av saltvatten och mycket hårt slitage ute till havs. Dessutom är de lokala förutsättningarna ofta olika. Fortums första pilotprojekt var en vågkraftsanläggning utanför Portugals kust som uppfördes är 2008.