Varan har lagts till i varukorgen

Nytänk i växtkomposition

Miljö 10 okt 2014
Ett år är planteringarna naturliga i formspråket i sobra färger, ett annat år är de stilrena med starka färger. Karin Sjölin på Malmö Stad höll en föreläsning om stadens blomsterprogram under Elmia Garden. Foto: Micaela Nordberg.
Nytänk vid placering av växter, Malmö Stad om sitt blomsterprogram och växtnyheter. Allt detta presenterades under seminariet Parklycka på Elmia Garden.

Under torsdagen på årets Elmia Garden i Jönköping arrangerades ett seminarium med inriktning på offentlig utemiljö. Ett 30-tal personer var på plats för att lyssna på flera intressanta talare.

Rosita Bomgren och Kristina Darth från växtleverantören Mäster Grön presenterade ett urval av växtnyheter, bland annat Petunian Indian Summer.

– Den var med på alla visningar som förädlarna hade i somras. Det är en otroligt vacker och lättskött blomma som varierar sig i färgen under utvecklingsfasen, säger Kristina Darth.

En annan nyhet är Petunian Cha-Ching.

– Den här tror förädlarna mycket på! Det kanske ger klirr i kassan med tanke på sitt namn, säger Kristina Darth och skrattar.

Det har även kommit en fröförökad Begonia Boliviensis som heter Bonaparte. En utmärkt blomma för offentlig miljö.

– Just den här typen av Begonia har inte funnits tidigare som fröförökad så den här tror jag starkt på, priset är rätt rimligt.

Malmö om deras blomsterprogram

Karin Sjölin landskapsarkitekt på Gatukontoret, Malmö Stad berättade om stadens blomsterprogram. Ett program som är uppdelat i de fyra årstiderna. 

– I slutet av mars kommer urnor med vårlökar ut på stan och vårblommor planteras i rabatterna. I början av juni planteras sommarblommorna och i mitten av september sätts hösturnor med höstblommor ut på stan. Under vintern smyckas staden med belysning och gran, förklarar Karin Sjölin.

Varje år har Malmö Stad ett nytt blomstertema. I år är temat Harlekin, baserat på det populära rutmönstret. Färgerna man valt går i apelsin, vin, is och grape.

– Många har uppskattat att temat har ett tydligt mönster, säger Karin Sjölin.

Mönstret går inte endast igen i stadens planteringar utan även vid placeringar av urnor, pelare med mera. 

– På Stortorget ställde vi ut totalt 32 urnor i ett Harlekinmönster under sommaren och folk kunde gå runt i mönstret och samtidigt njuta av blommorna. 

På frågan vad som är nästa års team är Karin Sjölin hemlig.

– Det kan jag tyvärr inte avslöja, det blir officiellt i januari.

Våga mer!

Floristen Niklas Jensen avslutade dagen med en föreläsning om att våga ta ut svängarna.

– Att återupprepa sina beställningar år efter år är inte kul, för någon. Våga tänk utanför ramarna, säger han och håller upp en prydnadstomte i handen.

– Det här är en vanlig prydnadstomte men jag ser den som ett utmärkt amaryllisstöd. Sätt i en grövre ståltråd i tomteluvan så har du ett utmärkt stöd. Vi har så mycket material att jobba med. Det handlar bara om att tänka två steg till.

Han ger andra förslag:

– Varför måste enarna stå rakt upp i en plantering? De kan ju läggas på sniskan. Samma sak gäller med till exempel ett olivträd. Det behöver inte stå mitt i en kruka, ställ det på sidan. Våga gå utanför ramarna!

FAKTA Elmia Garden

Elmia Garden är en fackmässa för dem som jobbar inom trädgårdsdetaljhandeln och park- och markanläggning.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Miljö
Fackområden

Anläggning
Fler nyheter

FAKTA Elmia Garden

Elmia Garden är en fackmässa för dem som jobbar inom trädgårdsdetaljhandeln och park- och markanläggning.

Fördjupningsmaterial