För att få till en bra utemiljö krävs det att man känner till platsens förutsättningar, vilka växter som är mest lämpade och hur den gröna miljön ska underhållas. Landskapsingenjören Helena Rosenlöf jobbar dagligen med dessa frågor och för ett par veckor sedan höll hon en föreläsning på temat trender och utemiljö under Gröna Trenders höstkonferens.
Enligt Helena Rosenlöf är det viktigt att veta varför man väljer att utforma miljön på ett visst sätt och tipsar om tre frågeställningar som kan vara värdefulla att ha med sig under själva planeringsarbetet.
– Lägg era insatser på platser som ni vet att många stannar till vid eller passerar som till exempel busskurer, torg, entréer, lekparker eller längs med gångstråk och fundera på vad det är ni vill skapa med miljön. Är det funktion, tillgänglighet och trygghet som ska vara i fokus eller rekreation och ökade upplevelsevärden? Eller kanske en kombination?
Två av årets trender inom offentlig miljö är att odla ätbart och att använda sig av lite mer ovanliga växter som exempelvis exotiska växter. Helena Rosenlöf tipsar om följande intressanta träd:
– När man väljer växter är det alltid viktigt att ta hänsyn till växtens slutstorlek och att alla växter har sina specifika ståndortskrav. En del trivs bäst i sol och magra jordar medan andra trivs bättre i skugga och humusrik jord, förtydligar Helena Rosenlöf.
Odla ätbart är en trend som är aktuell inom flera olika områden i branschen, bland annat genom många bra initiativ för stadsodling. Det kan även appliceras i bostadsområden där de boende får möjlighet att njuta av skörden.
Helena Rosenlöf nämner ett uppdrag för en bostadsrättsförening i Solna där hon valde att sätta en vinbärshäck kring en lekplats istället för häckoxbär. Något som blev väldigt uppskattat hos de boende.
– När man väljer att odla ätbara växter så är det viktigt att tänka på att det ska passa så många som möjligt och orsaka så lite problem som möjligt, förklarar hon.
Man bör därför tänka på parametrar som allergier, vilka bär som ger fläckar, har taggar och som är svåra att sköta.
– Vad som är möjligt beror främst på brukarens behov, önskemål och begränsningar. Amerikanska blåbär är en bra växt i många sammanhang, den ger stora goda bär och är dessutom en mycket vacker buske med fina höstfärger. Även smultron och rabarber är omtyckta och lättplacerade.
En lite mer ovanlig växt är krusvinbär.
– Det är en korsning mellan krusbär och vinbär, den har inga taggar men stora goda bär, säger Helena Rosenlöf.
Ett annat praktiskt exempel på trenden att odla ätbart är Svenska Bostäder som testade att riva upp den befintliga gräsmattan och ge de boende tillgång till odlingslotter. Ett experiment som föll väl ut och som bidrog till ökad gemenskap i området.
– Jag har hört om liknande projekt på flera håll som visat positiva resultat. Att det finns ett sådant engagemang hos de boende är en värdefull tillgång, säger hon.