Varan har lagts till i varukorgen

Emmelie blev årets Isabellestipendiat

9 okt 2014
På Hem & Villa-mässan delade programledaren Isabelle McAllister ut årets Isabellestipendiat. Vinnare blev snickaren Emmelie Renlund (till vänster). Foto: Charlotte Steen.
Över 500 kvinnliga hantverkare hade nominerats till årets Isabellestipendium, men juryns val föll på den 25-åriga snickaren Emmelie Renlund.

Emmelie Renlund bor och arbetar i Umeå och brinner för att locka in fler kvinnor i byggbranschen.

– Jag kämpar verkligen för en jämställd byggbransch och vill vara en förebild för unga tjejer. Jag vill inte bara locka in dem i branschen, utmaningen är att även behålla dem där, säger hon.

Emmelie Renlund har nyligen invalts till första kvinna i Byggnads förbundsstyrelse. Hon sitter även med i "Näta", ett nätverk för byggtjejer med syfte att stötta, stärka och behålla tjejer i byggbranschen.

– Jag var ombud på Byggnads kongress och hade en motion, att det ska finnas en jämställdhetsansvarig i varje region. Det fanns även en motion som föreslog att det ska finnas med en ungdomsrepresentant i styrelsen. Båda bifölls. När det sedan under ungdomskonferensen röstades fram vem som skulle representera så blev jag invald. Det kändes bra att det var ett demokratiskt beslut, säger hon.

Motiveringen till priset

"2014 års Isabellestipendiat har med osviklig envishet, kunskap och mod visat att det går att bryta förlegade normer och traditioner. Emmelie Renlund gör dagligen en avgörande insats för framtidens byggbransch genom sitt stora engagemang för alla människors lika värde. En sann förebild och inspiratör som skriver historia."

Samarbete med Rättviseförmedlingen

För att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig och uppmärksamma de som redan är verksamma inom branschen, startade inredaren och programledaren Isabelle McAllister Isabellestipendiet, 2011. Stipendiet på 20 000 kronor, delas ut på Hem & Villa-mässan i Stockholm, och är ett samarbete mellan den ideella föreningen Rättviseförmedlingen och Isabelle McAllister.

2014 års Isabelle-stipendiat blev Emmelie Renlund.
Bevaka ämnen i artikeln

Fackområden

Husbyggnad
Fler nyheter

2014 års Isabelle-stipendiat blev Emmelie Renlund.