I boken ”Hitta hem. Stockholm och bostadsbristen” beskriver varför det byggs så få bostäder och hur man kan lösa bostadsbristen. Foto: Mikael Sjöberg.
I den nyutkomna boken ”Hitta hem. Stockholm och bostadsbristen” berättar arkitekturskribenten Ola Andersson om vinnare och förlorare på Stockholms bostadsmarknad. I boken får man också veta varför det byggs så få bostäder och sist men inte minst presenteras en lösning på problemet.
De senaste tjugo åren har Storstockholm ökat med nästan 450 000 invånare. För tio nya invånare behövs sex nya bostäder. Men inte ens hälften av dessa har byggts. Med ett kort avbrott på 1970-talet har Stockholmarna lidit brist på bostäder i snart hundrafemtio år.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
En ny rapport från Hyresgästföreningen, Sveriges kommuner och landsting (SKL), Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO) och Fastighetsägarna försöker svara på frågan; Vem tar ansvar för att alla får en bostad?
Kommunerna vill möjliggöra ökat bostadsbyggande för att möta dagens bostadsbrist, men byggstarterna ligger inte i fas med kommunernas planering. Det visar resultatet från en studie som Sweco har gjort på uppdrag av SKL.
Kollektiva boendelösningar, så ser framtidens boende ut för ungdomar enligt en ny studie som genomförts bland unga. NCC, Swedbank och Fastighetsägarna i Stockholm står tillsammans bakom studien.
Boverket har fått i uppdrag att ta fram ett förslag på lättnader i byggkraven för studentbostäder. Det ska både öka bostadsutbudet och minska kostnaderna vid byggandet.
Jenny Jonsson, vd på bygg- och fastighetsbolaget Byggvesta, mixar de bästa bitarna från amerikanskt och svenskt ledarskap. Hon vill få fler att inse affärsnyttan med att ta ett större socialt ansvar. Det räcker inte att bara bygga hus.