Varan har lagts till i varukorgen

Användbar guide för projektering av nödbelysning

Underhåll 10 nov 2014
Genom att sammanställa alla regelverk på ett lättöverskådligt sätt ska den nya guiden underlätta projektering och underhåll av nödbelysningsanläggningar på ett korrekt sätt. Foto: Anders Wester
Ett bra arbetsverktyg för den som projekterar nödbelysningsanläggningar. Det är den nya guiden "Projektering & underhåll för nödbelysning" som samlar hela regelverket på en plats.

Det har kommit en hel del nya regler inom nödbelysningsområdet under senare år. I slutet av förra året skrev vi om den nya uppdaterade standarden om nödbelysningar, SS-EN 1838. I denna var en av förändringarna att skyltarna utformats på ett nytt sätt.

Den som projekterar nödbelysningar

Den nya guiden "Projektering & underhåll för nödbelysning" ges ut av Föreningen Säkerhet genom Nödbelysning, FNS, som är en sektion inom Belysningsbranschen. Den lämpar sig väl för bland annat fastighetsägare och fastighetsskötare, brukare, el- och belysningskonsulter, elentreprenörer, brandskyddskonsulter och räddningstjänsten.

– Framför allt riktar den sig till konsulter och liknande som projekterar nödbelysningsanläggningar. Men det är inte alltid det är en konsult som gör detta direkt, utan ibland är det elektriker och då är det bra att de kan ha guiden till hands, säger Magnus Frantzell, före detta vd för Belysningsbranschen.

Ny symbol för rullstolar

På den senaste Elmässan i Stockholm höll Magnus Frantzell ett seminarium kring den nya guiden om nödbelysningar. Denna är en uppdatering av en tidigare skrift om nödbelysning från 2009. En av nyheterna i guiden är att man fått en rullstolssymbol som är helt ny.

Splittrat regelverk kring nödbelysning

– Eftersom regelverket kring nödbelysning är så splittrat, tror jag den här guiden är extra användbar. Jag får kommentarer om att den är mycket uppskattad just eftersom regelverket är samlat och väldigt tydligt, säger Magnus Frantzell.

De regler som gäller för nödbelysning finns framför allt i tre huvuddokument:

- Standarden för nödbelysning, SS-EN 1838.
- Boverkets nya byggregler, BBR BFS2011:26
- Arbetsmiljöverkets föreskrift om arbetsplatsens utformning, AFS 2009:2.

Checklistor för olika miljöer

I guiden finns även ett antal praktiska checklistor för vad man ska tänka på i olika miljöer, till exempel för industrier, garage och andra slags arbetsplatser. En viktig checklista gäller farliga arbetsplatser.

– Här gäller det att utrymningsbelysningen måste tändas upp väldigt snabbt. Om man exempelvis står och arbetar vid en maskin måsta man kunna dra bort händerna direkt så att man inte utsätts för skada.

Bevaka ämnen i artikeln

Underhåll
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter