Kiruna ligger 15 mil norr om polcirkeln och på gränsen mellan arktiskt och subarktiskt klimat. På grund av gruvans expansion står staden inför en stor omvandling och som en del i den byggs nu ett passivhus i Tuolluvaara, nära ett kommande nytt centrum.
– Att bygga ett passivhus i Kiruna är en stor utmaning. Om det fungerar är vinsten stor, eftersom värmeförbrukningen är mycket högre här än i jämförbara hus i Mellansverige, säger Anni Axelsson, kommunikationsansvarig på NCC Construction i norra Sverige.
Det hittills nordligaste passivhuset håller på att byggas i Umeå. Det kommer inte mer än bli färdigt innan Kiruna tar över rekordet, då detta byggs ytterligare 60 mil norrut.
Passivhuset är planerat att klara kraven i Feby12.
– Klimatet innebär att vi måste lägga på mycket isolering. Vi har valt fönster med U-värde 0,59, väggarna är isolerade med 410 millimeter mineralull och på vindsbjälklaget kommer vi att spruta upp en hel meter lösull, säger Jan Berggren, teknisk samordnare vid NCC.
Grundplattan isoleras med 400 millimeter.
– Det innebär att vi måste vara extra noga med att gräva bort allt tjälfarligt material, berättar han vidare.
Huset är anpassat till det arktiska klimatet och dess speciella solförhållanden, med ljusa somrar och mörka vintrar.
– Trots rejäl isolering var det svårt att klara passivhuskraven. En sorts rymddusch med NASA-teknik, som renar och återanvänder vattnet, blev den sista pusselbiten, berättar Jan Berggren.
Duschen har tagits fram av Orbital Systems i Lund. Den kallas cirkulationsdusch och minskar vattenåtgången med 90 procent och energiåtgången vid duschning med 80 procent.
På huset monteras solceller, vilket periodvis gör det självförsörjande på hushållsel. Framför allt på våren när solen reflekteras mot snön och under sommaren. Huset har energisnål LED-belysning både inne och ute och vitvarorna värms av fjärrvärmen.
Arbetet med grunden har påbörjats och parhuset, som NCC bygger i samarbete med Kiruna kommun och Tekniska verken i Kiruna AB, beräknas stå klart under hösten. När de boende har flyttat in kommer Luleå Tekniska Universitet att utvärdera hur huset fungerar i det kalla klimatet.