Regelverket för brandlarm gäller vid projektering, installation, driftsättning och skötsel och berör alla som utformar och bedömer brandlarmanläggningar.
Hela innehållet i den nya utgåvan av Brandskyddsföreningens regelverk har omarbetats med bland annat en helt ny kapitelindelning som nu består av nitton kapitel. Denna indelning kommer från den europeiska tekniska specifikationen. När det gäller den nya brandlarmsnormens utformning har Jens Hjort, enhetschef Rådgivarna vid Brandskyddsföreningen Sverige, gjort en jämförelse med reglerna i Europa. Planer finns på en ny europeisk teknisk specifikation för brandlarm och då är det en fördel om det svenska regelverkets struktur liknar det europeiska.
Den nya brandlarmsnormen, SBF 110:7 började gälla 1 januari 2014. Men den förra utgåvan SBF 110:6 inklusive Bilaga A, dras in först sista december i år. Hela 2014 kommer att vara en övergångsperiod då de båda gäller parallellt.
För ett år sedan skickade Brandskyddsföreningen ut ett förslag till ny brandlarmsnorm på remiss och fick in knappt 800 yttranden som sedan viktades och skrevs in i slutdokumentet.
En av nyheterna är att man har anpassat skrivningarna till dagens trådlösa teknik, och exempelvis använder begreppet signalväg i stället för ledningstråd. En annan nyhet är förändrade krav för månads- och kvartalsprov.
En tredje del är en attitydförändring som skett via lagstiftning sedan 2004 då den enskildes ansvar i brandskyddssammanhang betonas mer. Tidigare handlade det om att larmsignalerna skulle nå räddningstjänsten, men i dag trycker man på att det ska finnas en larmorganisation på plats.
När det gäller batterikapaciteten skulle det förra regelverket normalt medge 72 timmars drift av anläggningen i normalläge och därefter tio minuters larmläge efter nätbortfall. Det nya regelverket medger 24 timmars drift i normalläge och därefter 30 minuters larmläge vid nätbortfall.
I en informativ bilaga, som är ny för denna version av brandlarmsnormen, tas frågan om utförandespecifikation upp. Den som ska brandskydda en byggnad måste nu specificera vad som ska ske då brandlarmet aktiveras, till exempel att hissar ska röra sig mot bottenvåningen eller att ventilationsanläggningar ska slås av.
Jens Hjort, vid Brandskyddsföreningen Sverige, säger att han hoppas att detta nu görs på kravställarsidan. För det arbetet finns en särskild exempelblankett man kan använda sig av. Det viktiga är att man reder ut detta i ett tidigt skede i processen.
De nya reglerna för Brandlarmsnorm är framtagna av Brandskyddsföreningen i samarbete med Svensk försäkring, Säkerhetsbranschen, Svensk Brand- och säkerhetscertifiering, Locum och Besiktning.org.
Brandskyddsföreningen är en ideell organisation som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Bland annat genom information, rådgivning och utbildning.
Brandskyddsföreningen är en ideell organisation som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Bland annat genom information, rådgivning och utbildning.