Tidigare undersökningar har visat att tjocka skikt av normaltorkande avjämningsmassa kan ha betydligt längre torktid än vad som anges i avjämningsleverantörernas läggningsanvisningar. Nu är det allt vanligare att fuktmätningar görs enligt de metoder som Golvbranschen rekommenderar för den typen av avjämningsmassor.
För den som har bråttom med att lägga på golvbeläggning finns så kallade självtorkande avjämningsmassor. Enligt avjämningsleverantörens anvisningar kan dessa beläggas inom 1-3 dygn. Det finns dock ingen rekommenderad metod för att mäta fukten i dessa, varför det vanligtvis inte görs.
Dålig kunskap om torktider och bristfällig fuktmätning kan leda till skador. I SBUF-rapporten Fuktrisker med tjocka avjämningsskikt (12614) tydliggörs riskerna och rekommendationer ges för hur de kan undvikas.
I detta projekt hade man i första hand riktat in sig på torktider hos så kallade självtorkande avjämningsskikt. Två fältstudier och ett antal laboratorietester har genomförts.
I de båda projekten som studerades i fält har normaltorkande avjämning använts i tjocka skikt, motsvarande 50 mm.
– Tanken var att självtorkande avjämningsmassa skulle ha använts men det byttes ut mot normaltorkande i samband med diskussionerna kring studien, säger Jörgen Grantén.
Undersökningarna visade att torktiden blev minst dubbelt så lång som förväntat vid utförande enligt nu gällande anvisningar. Detta beror inte bara på avjämningsprodukten utan även på att torkklimatet inte uppfyller ställda krav.
– Många gånger nås inte det torkklimat som anges som förutsättning för den angivna torktiden, säger Jörgen Grantén.
I ett laboratorium undersöktes 50 mm självtorkande avjämning på olika underlag. Proverna hade fått torka en vecka före förslutning (enligt avjämningsleverantörens anvisningar kan de beläggas inom 1-3 dygn). Testet gav följande resultat på relativ fuktighet, RF, i procent:
På ett underlag som är tätt:
På ett underlag av betong med 85 procent RF:
På ett underlag av betong med 70 procent RF
På ett underlag av spånskiva med primer:
– Mätresultaten från uttorkningsförsöken med självtorkande avjämningsmassor visar att även de som använder den typen av avjämningsmassa måste ha en kontroll och följa uttorkningsförloppet. Om höga fukttillstånd stängs in i olika konstruktioner riskerar man på sikt skador av både mikrobiell och kemisk karaktär, säger Jörgen Grantén
– Högsta tillåtna fukttillstånd bör vara 85 procent RF för limmade golvbeläggningar oavsett val av golvbeläggning, limtyp och typ av avjämningsmassa. Denna rekommendation grundar sig på erfarenheter från skadeutredare och fuktsakkunniga samt resultat från tidigare SBUF-projekt avseende risken för kemiska emissioner, menar Jörgen Grantén.
I AMA Hus anges under MFK att:
Vid läggning får den relativa fuktigheten (RF) i underlaget inte överstiga den RF som tillverkaren av plastmattan, plastplattan, fästmedlet, spacklet o d anger. Om uppgift saknas från tillverkaren får den relativa fuktigheten (RF) i underlaget inte överstiga 90 procent för plastmattor och plastplattor med mer än 50 procent fyllmedel respektive 85 procent för plastmattor och plastplattor med mindre än 50 procent fyllmedel.