Varan har lagts till i varukorgen
Prisprojekt omvandlar vibrationer till el
Energi 21 maj 2014
Företaget Revibe Energy avnvänder den energi som finns naturligt i omgivningen. På bild Christoffer Kjernald, Erik Godtman Kling och Viktor Börjesson. Foto: Revibe Energy.
Det svenska innovationsföretaget Revibe Energy vann tredje pris i en internationell tävling med en effektiv teknik som omvandlar vibrationer till el.

- Man vill ju alltid ha första priset. Men vi är väldigt glada för en tredje placering förstås, särskilt roligt känns det att bli uppmärksammad internationellt, säger Viktor Börjesson, VD på Revibe Energy i Göteborg.

Miljöförbättrande tekniker

Den världsomfattande tävlingen CleanTech Challenge ägde rum i London i slutet av april. Begreppet cleantech står för clean technologies vilket handlar om miljöförbättrande tekniker inom energi, transport, jordbruk samt vatten och luft. Det kan till exempel innebära att utveckla biodiesel och bränsleceller för att driva bilar eller att utveckla solceller för att producera el.

Tävlingen Clean Tech har pågått sedan i januari och totalt tävlade cirka 450 företag från hela världen; tio av dessa bolag gick till finalen i London. Vinnaren blev ett företag från Singapore som har utvecklat isolerande film till elektroniska komponenter, vilket kan förbättra livslängden och effektiviteten av elektronik.

Alternativ teknik som underlättar

Det svenska pristagarna Revibe Energy, var det enda svenska bolag som deltog i finalen. Det relativt nystartade företaget har utvecklat ett effektivt sätt att strömförsörja sensorer i miljöer där andra alternativ är föra dyra eller rent av omöjliga att använda. Genom att använda vibrationer som en naturlig rörelseenergi till användbar elektrisk energi.

Kan du beskriva mer konkret hur detta går till?

- Vår teknologi handlar om att ta tillvara och omvandla vibrationer som redan finns överallt och förvandla det till elenergi. Du använder den energi som redan finns i omgivningen, men som inte utnyttjas idag, berättar Viktor Börjesson.

I grunden bygger teknologin på principen elektromagnetisk induktion. Du har en magnet som passerar förbi en spole och där finns ett magnetfält och så skapas en ström som genererar elektriciteten.

Betydligt högre effekt

Viktor Börjesson beskriver att det är samma princip som skak-ficklamporna som man får fram ström genom att skaka. Själva grundprincipen har varit känd i säkert 200 år. Det som är speciellt med utvecklandet av företagets teknik är att den möjliggör att man kan få ut en betydligt högre effekt än man tidigare kunnat och därmed blir mer användbar.

- Vi är i test- och utvecklingsfasen, men det ser lovande ut. Försök i i olika miljöer har varit väldigt positiva. Bland annat har vi provat att använda tekniken på tåg för övervakning av temperaturen i hjulaxlar.

Teknik för järnvägen och tåg

Företagets första kund finns inom järnvägen, där man använder sig av de vibrationer som uppkommer när tåget kör och omvandlar de till elenergi.

- Tåg har ett stort behov av övervakning för att förebygga underhåll och då med annan teknik än den som erbjuds i dag med kablar och batterier.

Företaget räknar med att nå ut med sin produkt på marknaden inom ett år. Men Viktor Börjesson menar att det finns många fler spännande applikationsområden att utveckla, till exempel inom de industirella övervakningssystemen.

FAKTA Om Revibe Energy

Företaget Revibe Energy startade i höstas som ett samarbete mellan tre parter: de tre entreprenörerna som driver företaget, Encubator vid Chalmers högskola och Saab Ventures. Företagets idé kommer ursprungligen från Saab och har nu vidareutvecklats för den civila marknaden.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Teknik Projektering
Fackområden

El & Tele
Fler nyheter

FAKTA Om Revibe Energy

Företaget Revibe Energy startade i höstas som ett samarbete mellan tre parter: de tre entreprenörerna som driver företaget, Encubator vid Chalmers högskola och Saab Ventures. Företagets idé kommer ursprungligen från Saab och har nu vidareutvecklats för den civila marknaden.