Varan har lagts till i varukorgen
Nordens mest hållbara byggnad
Energi 14 maj 2014
Juvelen det nya landmärket i Uppsala som beräknas vara klart i mars 2016. Illustration: Utopia Arkitekter.
Vinnare av arkitekttävlingen om det nya hållbara landmärket vid Uppsala station blev bidraget Juvelen, som beräknas vara klar i slutet av mars 2016.

Huset ska vara ett plusenergihus vilket betyder att det ska generera mer energi än det gör av med på årsbasis.
Den nya kontorsbyggnaden Juvelen blir sex våningar hög och kommer att omfatta 10 600 kvadratmeter. Juvelen kommer att ha en speciell fasad som är anpassad för att minimera kylbehovet under sommarhalvåret. Huset kommer att utrustas med Skanskas patenterade metod för självförsörjning av kyla, Deep Green Cooling och elförsörjningen kommer att produceras av integrerade solceller.

Gynnar Uppsalas invånare

Uppsalas invånare får också ta del av Juvelens hållbarhetsarbete genom ett planerat cykelcentrum i entréplanet. Där kan cyklisterna parkera sina cyklar, hänga av sig sina blöta kläder och duscha innan de fortsätter sin resa med tåg.

Vann arkitekttävling

Bidraget Juvelen, som vann den arkitekttävling som utlysts för hur det nya kontorshuset vid Uppsala Resecentrum ska se ut, har tagits fram av Utopia Arkitekter i samarbete med byggföretaget Skanska.

– Det är självklart jättekul och vi är mycket stolta och glada över detta. Tycker också att Uppsala kommun ska ha en eloge för att den lyfter fram och satsar på ett sådant här projekt, säger arkitekten Emma Jonsteg hos Utopia Arkitekter, i ett uttalande till Upsala Nya Tidning.

En projektgrupp bestående av arkitekter, teknikkonsulter, affärsutvecklare och underentreprenörer har arbetat fram det slutliga förslaget. Samarbetet har lett till smarta lösningar för energi, miljö och arkitektur.
Juvelen vann även tävlingen som Upsala Nya Tidning anordnade för sina läsare.

Certifierad enligt LEED

Projektet Juvelen är certifierad enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED:s högsta nivå, Platinum. Förhoppningen är att Juvelen kommer att bli Nordens mest hållbara kontorsbyggnad.

Byggstarten beräknas till fjärde kvartalet 2014.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Miljö Arkitektur Bostäder Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter