EU-direktivet om energieffektivisering ska vara infört i den svenska lagstiftningen senast den femte juni i år. I slutet av april godkände riksdagen regeringens förslag till hur direktivet ska genomföras i Sverige. Direktivet är omfattande och påverkar vår lagstiftning på flera sätt men den innehåller även flera viktiga krav som inte kräver lagstiftning.
Några av de viktigaste förändringarna är:
Kravet som är mest omdebatterat är den nya lagen om energimätning i byggnader. Tanken är att energikostnader ska fördelas efter faktisk energianvändning genom energimätning i enskilda lägenheter. Detta ska leda till en minskad energianvändning.
Från början ville regeringen att mätningen skulle vara obligatorisk men efter hård kritik lättade de på kraven till när det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart. För att klargöra när energimätning krävs har Boverket fått i uppdrag att utreda dessa begrepp.
Direktivet ställer krav på att alla medlemsstater ska införa en nationell strategi för energieffektiv renovering. Syftet är att man ska få fler att energieffektivisera sin byggnad samtidigt som man renoverar den. I höstas tog Boverket och Energimyndigheten fram ett förslag till strategi. Enligt strategin ska:
Strategin behandlar även styrmedel. Den utgår från att befintliga styrmedel förlängs och att vissa styrmedel kan behöva justeras för att få bättre effekt. Strategin ska följas upp, anpassas och revideras vart tredje år.