Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Bättre arbetsbelysning med ljusballong
Energi 12 jun 2014
En bra arbetsbelysning är viktigt när man jobbar främst nattetid. Här använder man en ny typ av arbetsbelysning vid ett järnvägsjobb i Danmark som påminner om dagsljus. Foto: Light Boy.
Ett bra arbetsljus vid nattarbete är viktigt för dem som utför arbetet men också för omgivningen. Skanska Asfalt och Betong har testat en arbetsbelysning som varken bländar eller ger skuggor.

En bra arbetsbelysning ska ge tillräckligt med ljus samtidigt som den inte får vara för stark eller bländande. Japanska maskin- och tillbehörstillverkaren Yanmar har en serie arbetsbelysning från Light Boy som är anpassad för bygg- och anläggningsarbete, ovan som under jord.

Belysningen, kallad Balloon Light, används flitigt på den japanska marknaden men nu kan den även ses på den svenska marknaden.

– Där den verkligen briljerar är i trafiksituationer, som vid vägarbeten. Tack vare att den inte bländar vare sig vägarbetaren eller trafikanten så bidrar den både till en bra arbetsmiljö och en ökad trafiksäkerhet, säger Stig Johansson på Stig Johansson Maskin som är återförsäljarna för belysningen.

Belysningen är CE-märkt och har kapslingsklass IP54. Själva lampan är en metallhalogen 1 000 watt som genererar ett ljusflöde på 105 lumen. Ballonghöljet är tillverkat av nylon.

– Ljuset från belysningen är väldigt mjukt och påminner om dagsljus, något som gör att det är väldigt behagligt för ögonen, säger Stig Johansson.

Skanska har testat lampan i två år

Skanska Asfalt och Betong har använt belysningen på ett par av sina asfaltsläggare sedan två år tillbaka. Lars Johansson, produktionschef på Region Asfalt, berättar att de ser flera fördelar med belysningen.

– Man slipper alla skuggor som man har med vanlig belysning, man kan titta på lampan på natten utan att bli bländad, den ger ett bra ljus med stor spridning och våra anställda som jobbar ute på vägarna blir inte lika trötta som tidigare. Och så syns vi bättre i trafiken, berättar han.

Lampan, som är något dyrare än traditionell belysning, är väl värd att investera i, menar Lars Johansson.

– Vi har en hög ambitionsnivå på arbetsmiljö- och säkerhetsområdet på Skanska och det har blivit allt vanligare att välja produkter som är bra ur ett arbetsmiljöperspektiv. Det är inte längre bara priset som styr. Och visst – lamporna kostar en del. Men det är en billig kostnad om det betyder att liv kan räddas.

Flera användningsområden

Belysningen kan användas på flera sätt. Den kan antingen monteras fast på en arbetsmaskin, exempelvis en asfaltsläggare, eller så kan ballongen monteras på ett stativ och därmed enkelt flyttas runt på en arbetsplats. Det som krävs för att lampan ska fungera är ett 220 volts elsystem.

– Har man inte tillgång till el så kan man sätta lampan på en rullvagn och koppla den till en generator på tre kilowatt. Generatorn klarar av att försörja tre lampor under 18 timmar – en bra lösning på mer otillgängliga platser, berättar Stig Johansson på Stigs Maskin.

Enligt Hayato Mochida, säljansvarig för Light Boy på Europamarknaden, kan lampan användas i de flesta miljöer, ovan som under jord.

– Men man bör vara väldigt försiktig i explosionsfarliga miljöer. Är man på en plats med hög explosionsrisk så rekommenderar jag inte att man använder lampan. Men förutom det så fungerar den i de flesta områden och i temperaturer från -20 till 40 plusgrader, säger Hayato Mochida.

FAKTA Om belysningen

 • Lampan är en 1 000 watts metallhalogen
 • CE-märkt
 • Kapslingsklass IP54
 • Bländar inte
 • Ger inga skuggor
 • Har ett ljusomfång om 360 grader

Importör av Light Boy i Sverige är Wiklund Trading International AB.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Arbetsmiljö
Fackområden

Anläggning El & Tele Husbyggnad
Fler nyheter

FAKTA Om belysningen

 • Lampan är en 1 000 watts metallhalogen
 • CE-märkt
 • Kapslingsklass IP54
 • Bländar inte
 • Ger inga skuggor
 • Har ett ljusomfång om 360 grader

Importör av Light Boy i Sverige är Wiklund Trading International AB.

Fördjupningsmaterial