Varan har lagts till i varukorgen
Röjer snö med hjälp av meteorologer
Teknik 14 jan 2014
Plusgrader, minusgrader, regn och snö. Årets vinter har varit svår att förutspå för landets snöröjare. Men inte för NCC Roads. De har nämligen tagit hjälp av meteorologer.

Vädret är nyckfullt. Det vet alla. Inte minst entreprenörerna som ska se till att Sveriges vägar är trygga och säkra att köra på tjugofyra timmar om dygnet året runt. För att öka säkerheten på de vägar NCC Roads sköter på uppdrag av Trafikverket och kommuner i mellersta Sverige har man i vinter tagit hjälp av meteorologer.

– De hjälper oss att övervaka vädret i våra driftområden dygnet runt och tar fram lokala prognoser. Något som gör att personalen som ansvarar för vinterväghållningen kan fatta rätt beslut och känna sig trygga i sitt arbete, säger Peter Knutsson avdelningschef hos NCC Roads Vägservice Öst.

Info via telefon och internet

Driftpersonalen har tillgång till prognoserna via vädertjänstföretagets hemsida och varje eftermiddag har de även telefonkontakt med tjänstgörande meteorolog som lämnar prognos för de närmaste 36 timmarna.

– Den här personliga kontakten ger vår personal möjlighet att ställa kompletterande frågor och diskutera olika scenarion, vilket upplevs som mycket positivt, säger Peter Knutsson.

Ökad trygghet

För NCC Roads driftpersonal, framför allt de som har jourberedskap på nätterna, är det en stor hjälp att ha meteorologer som back up.

– Jourberedskapen vintertid sliter hårt på personalgrupperna. Det blir många övertidstimmar. Men nu slipper de åtminstone springa upp var och varannan timme och kolla väderläget. Det är en trygghet att ha ett extra "öga" som hjälper till med bevakningen, säger Peter Knutsson.

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter