Varan har lagts till i varukorgen

Nytt stipendium ska uppmuntra byggelever

Energi 21 jan 2014
Det nya stipendiet vill uppmuntra unga att satsa på ett jobb inom byggsektorn. Foto: Anders Wester.
Ett nytt stipendium har inrättats för att stödja elever som går sista året på Bygg- och anläggningsprogrammet. Priset på 50 000 kronor delas nu ut för första gången till fem gymnasieskolor.

En stor fråga för branschen i dag är att allt för få ungdomar väljer att satsa på byggsektorn, med en stor avsaknad av kompetens inom flera områden som resultat.

Uppmuntra elever att satsa på byggsektorn

Detta är en del av bakgrunden till att bygghandelskedjan Bygma har instiftat ett stipendium för elever som går på landets gymnasieskolor. Enligt företagets vd, Urban Johansson, är målet med stipendiet bland annat att uppmuntra fler unga att satsa på byggsektorn.

-Målet med stipendiet är att lyfta fram unga förebilder i skolans värld och samtidigt uppmuntra och inspirera fler ungdomar till att vilja satsa på en utbildning inom bygg, säger Urban Johansson i ett pressmeddelande.

Sökande ska ha utmärkt sig i skolan

Örnsköldsviks gymnasium är en av fem skolor i landet som nu får ta emot det nyinstiftade stipendiet på sammanlagt 50 000 kronor, 10 000 kronor till varje skola. En jury får fritt fördela stipendiepengarna mellan en eller två elever på skolan.

I kriterierna står det bland annat att sökanden ska ha utmärkt sig genom att ha uppvisat ett utmärkt studieresultat. Eller att eleven har gjort någon form av anmärkningsvärd uppryckning under sin skolgång.

Elever berättar om sina framtidsplaner

Förutom Örnsköldsviks gymnasium har Luleå gymnasieskola i Luleå, Kaplanskolan i Skellefteå, Kista gymnasium i Stockholm, samt Sundsvalls gymnasium i Sundsvall fått stipendiet 2014.

Speciellt för Bygma­stipendiet är att eleverna själva kan söka det och att de i ansökan ska berätta om sina yrkesmässiga framtidsplaner. Det går även bra att nomi­nera någon man känner som man tycker har gjort en bra studieinsats.

Hjälper till med praktik och arbete

Utöver prissumman, kan Bygma komma att bistå stipen­diaterna med kontakter för framtida praktik och arbete.
Tillkänna­givandet och över­lämnandet av de fem stipendierna varierar tidsmässigt mellan skolorna och sker någon gång i vår i samband med exempelvis mösspåtagning eller skolans sommaravslutning.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter