Varan har lagts till i varukorgen
Ny teknik med inbyggd LED-belysning i väggar
Energi 17 jan 2014
Betongskärmarna med inbyggd LED-belysning är både tåliga och miljövänliga. Foto: Dupont Lightstone.
Ny teknik gör det möjligt att överföra ljus genom betong och projicera bilder på stora utomhusväggar. Både effektivt och miljövänligt.

Ett litet danskt företag på Fyn, Dupont Lightstone, har utvecklat en teknik som med hjälp av inbyggd LED-belysning kan ljussätta och lysa upp både väggar, golv och hela byggnader.

Det danska företaget är ett av sju europeiska företag som är med i det EU-finansierade projektet Digistone.

Visa rörliga bilder direkt på husfasader

Företaget Dupont Lightstone har ett globalt patent på just kombinationen ljus och betong. Man har utvecklat en konstruktion med LED-belysning som innesluts i ett skal av betong. Företaget har arbetat med idéen i ett par år. Men det är först nu som man har fått möjlighet, bland annat med hjälp av EU-medel, att färdigutveckla produkten.

En kostsam tillverkningsprocess

 Det är en kostsam tillverkningsprocess, berättar Lone Schramm, marknads- och försäljningschef på Dupont Lightstone för tidningen Dagens Media. För att tillverka rätt betong är det viktigt att ha rätt proportioner.

Säkerställa att bilden syns från olika håll

Nu under våren ska man genomföra olika tester för att bland annat kontrollera att bilden syns tydligt från olika vinklar och att man även kan se den upplysta reklamen eller konstverket i direkt solljus. Testerna kommer att utföras vid universitet i Portugal och Danmark.

Den enda leverantören av betongskärmarna

Därefter kommer Dupont Ligshtstone att testa en demoversion av den färdiga skärmen. Under nästa höst hoppas företaget komma igång med försäljning av de nya betongljusskärmarna.

Enligt marknads- och försäljningschefen Lone Schramm är Dupont Lightstone än så länge den enda leverantören av betongskärmar med inbyggt LED-ljus. Hon menar att fördelen med den nya tekniken är flera: materialet är tåligt mot både väder och vandalisering. Dessutom är tekniken miljövänlig genom att man spar in kostnaderna för papper och transporter.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad
Fler nyheter