Varan har lagts till i varukorgen

Förekomst av bisfenol A leder till förbud

Renoveringar 9 jan 2014
De halter av bisfenol A som uppmätts i relinade dricksvattenledningar är så låga att det är ofarligt att dricka vattnet. Foto: Ulf Söderlund
Bisfenol A har konstaterats i dricksvatten från vattenrör som renoverats med reliningmetoder där tvåkomponentsepoxi används. Trots att halterna är väldigt låga föreslår berörda myndigheter ett förbud för relining med tvåkomponentsepoxi.
Misstankar om att bisfenol A skulle kunna förekomma i dricksvattnet när ledningarna var relinade med tvåkomponentsepoxi har funnits i några år. I höstas gjorde Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket och Boverket en gemensam undersökning och konstaterade att det i några av de undersökta fastigheterna finns bisfenol A i dricksvatten från rör som renoverats med tvåkomponentsepoxi. De halter som uppmättes var dock så låga att det inte är farligt att dricka vattnet.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.

Prova idag. Automatiskt avslut.

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Vatten och avlopp Miljö
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter