- Syn och belysning är ett ofta underskattat arbetsmiljöproblem, säger docent Per Nylén som arbetar på Arbetsmiljöverket och är författare till en bok om syn och belysning i arbetslivet. Boken har tagits fram av arbetsmarknadens parter tillsammans med Prevent.
Att ljuset eller brist på bra ljus och dålig belysning har större betydelse än vad vi kanske tror, var något som togs upp på det både lärorika och intressanta seminariet "Syn och belysning i arbetslivet" som arrangeras av Prevent i Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå och Jönköping. På Prevent var man förvånad över det stora gensvaret och det intresse som seminariets ämne väckt.
Sven Bergström, huvudskyddsombud på LO, menade att det behövs mer kunskap i frågan, bland annat vad som händer med vår syn när vi blir äldre och i framtiden kan komma att behöva arbeta längre upp i åldrarna. Skaffa bra hjälpmedel var hans handfasta råd.
Björn Hammar från Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen tog upp riskerna med att vi intar felaktiga arbetsstställningar när vi försöker kompensera för bristande belysning. Något som även docent Per Nylén var inne på.
- Ögat är vårt absolut viktigaste sinne. Synen står för 80 procent av den information som vi använder när vi arbetar. Bättre ljus gynnar alla parter. Jag brukar säga att vi anpassar kroppen efter ögonen och inte tvärt om.
Enligt Per Nylén handlar det om miljardbelopp i sjukskrivningskostnader. Men det är inte säkert att man kopplar ihop värk i musklerna, huvudvärk och trötthet med att man ser dåligt. Om du ser oskarpt spänner du omedvetet nacken och axlarna och får snart värk och detta gäller lika mycket om du arbetar framför en bildskärm eller som installatör och montör på en byggarbetsplats.