Varan har lagts till i varukorgen
Dålig belysning ger belastningsskador
Energi 7 feb 2014
"Vi anpassar kroppen efter ögonen och inte tvärt om", säger docent Per Nylén vid Arbetsmiljöverket som arbetat med arbetsmiljöfrågor i många år. Foto: Thord Sköldenkrans.
Arbetsplatser med dålig belysning riskerar att leda till belastningsskador, och mindre effektiva medarbetare. Men det är inte säkert att man kopplar ihop dessa problem med att se dåligt på jobbet.

 - Syn och belysning är ett ofta underskattat arbetsmiljöproblem, säger docent Per Nylén som arbetar på Arbetsmiljöverket och är författare till en bok om syn och belysning i arbetslivet. Boken har tagits fram av arbetsmarknadens parter tillsammans med Prevent.

Seminariet väckte stort gensvar

Att ljuset eller brist på bra ljus och dålig belysning har större betydelse än vad vi kanske tror, var något som togs upp på det både lärorika och intressanta seminariet "Syn och belysning i arbetslivet" som arrangeras av Prevent  i Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå och Jönköping. På Prevent var man förvånad över det stora gensvaret och det intresse som seminariets ämne väckt.

Arbeta längre i framtidens arbetsliv

Sven Bergström, huvudskyddsombud på LO, menade att det behövs mer kunskap i frågan, bland annat vad som händer med vår syn när vi blir äldre och i framtiden kan komma att behöva arbeta längre upp i åldrarna. Skaffa bra hjälpmedel var hans handfasta råd.

Bristande belysning leder till felaktiga arbetsställningar

Björn Hammar från Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen tog upp riskerna med att vi intar felaktiga arbetsstställningar när vi försöker kompensera för bristande belysning. Något som även docent Per Nylén var inne på.

- Ögat är vårt absolut viktigaste sinne. Synen står för 80 procent av den information som vi använder när vi arbetar. Bättre ljus gynnar alla parter. Jag brukar säga att vi anpassar kroppen efter ögonen och inte tvärt om.

Spänner omedvetet axlarna

Enligt Per Nylén handlar det om miljardbelopp i sjukskrivningskostnader. Men det är inte säkert att man kopplar ihop värk i musklerna, huvudvärk och trötthet med att man ser dåligt. Om du ser oskarpt spänner du omedvetet nacken och axlarna och får snart värk och detta gäller lika mycket om du arbetar framför en bildskärm eller som installatör och montör på en byggarbetsplats.

Några konkreta saker att tänka på för bättre belysning på arbetsplatsen:

  • Byt ut flimrande lysrör, de kan orsaka trötthet och ge koncentrationsproblem.
  • Fundera över om du intar en felaktiv arbetsställning för att kompensera för dålig belysning.
  • Dagsljus behövs för att orka arbeta effektivt på arbetsplatsen.
  • Arbeta inte med progressiva glasögon framför bildskärm, det leder till gamnacke och värk i axlar. Skaffa glasögon anpassade för bildskärmsarbete.
  • Var extra noggrann med hur du står om ditt arbete kräver ansträngande arbetsställningar, som montering och installation i tak och väggar eller nere vid golv- eller marknivå.
  • I ett kontorslandskap kan armaturerna behöva avbländning, tänk extra noga på bländning när det gäller LED-armaturer.
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Belysning Utemiljö Miljö Arbetsmiljö
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter