Regeringens beslut innebär att infrastrukturprojekt som broar och tunnlar till viss del ska kunna finansieras med lån som ska återbetalas med inkomster från infrastrukturavgifter.
– Genom finansiering med avgifter kan vi bygga infrastruktur som är viktig för att öka förutsättningarna för fler jobb och bättre arbetspendling, kommenterar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd propositionen.
Den nya lagen, som träder i kraft 1 mars, gäller infrastrukturavgifter på allmänna vägar utom färjor och för tunga godsfordon på enskilda vägar som ingår i TransEuropean Networks – Transport, TEN-T-vägnätet i Sverige eller som är motorvägar. Samtidigt anpassas lagstiftningen till Eurovinjettdirektivet som reglerar hur avgifterna ska beräknas med syftet att ta bort snedvridningen av konkurrensen mellan transportföretag i medlemsstaterna.
De nya reglerna tillämpas på två broar, en i Motala och en i Sundsvall, som delvis finansieras med lån och där man nu inför broavgifter. Motalabron invigdes i augusti förra året och Sundsvallsbron beräknas öppna för trafik i oktober 2014. Planeringsarbete pågår även för en bro över Skurusundet som ny del av väg 222.
Av propositionen framgår att infrastrukturavgifterna, när det gäller allmänna vägar, ska bestämmas så att de totala avgiftsintäkterna inte överstiger kostnaderna för:
Endast kostnader som finansierats med lån ska betalas tillbaka med infrastrukturavgifter och kostnader som finansieras direkt med intäkter från infrastrukturavgifter ska ingå i kostnadsunderlaget för det aktuella projektet. Avgifterna ska baseras på en tidsperiod som motsvarar exempelvis vägens livslängd eller annan tid som inte understiger 20 år.
Syftet med dessa avgifter är att finansiera den avgiftsbelagda infrastrukturen. Men då alltför höga avgifter bedöms kunna leda till att trafikanterna väljer andra vägar kommer Trafikverket att ansvara för att ta fram kostnadsunderlag som ska ligga till grund för beräkningen av avgifternas storlek. Det är också Trafikverket som kommer besluta om infrastrukturavgifternas storlek på de allmänna vägarna.
I nuläget berörs inte utländska fordon av beslutet. Något som utskottet anser bidra till att öka den redan snedvridna konkurrensen mellan svenska och utländska fordon. Regeringen förbereder motsvarande regler för utländska fordon som ska träda i kraft senast den 1 januari 2015.