I förra veckan lade Energimyndigheten fram resultaten från den färska studien av LED-lampor inför EU-kommissionen i Bryssel. I början av 2015 ska kommissionen rösta om i vilken takt kraven ska skärpas på klara lampor, som till exempel halogenlampor. Omröstningen är en del av revideringen av ekodesignförordningarna för belysning.
EU:s ursprungliga plan var att rundstrålande lampor inklusive halogenlampor skulle få hårdare krav under 2016 enligt ekodesignförordningen 244/2009. Men i ett nytt förslag skjuts skärpningen av kraven fram till 2018 eller 2020. Ursprungligen hade EU-kommissionen räknat med att det skulle finnas fullgoda och prisvärda alternativ till de traditionella ineffektiva lamporna först då. Men nu går denna utveckling alltså snabbare än väntat, menar Energimyndigheten i sin studie.
– Risken finns att övergången till effektivare belysning fördröjs i onödan om man väntar i två år eller längre med att skärpa kraven, med ökade klimatutsläpp och kostnader för hushållsel som följd, säger Peter Bennich, belysningsexpert och Sveriges representant i EU:s kommitté för ekodesign.
Studien visar att de flesta LED-lamporna idag är effektiva och håller god kvalitet och färgåtergivning. Kostnaderna har sjunkit snabbt på LED-lampor och fortsätter att falla. De finns idag från 30 kronor upp till 200 kronor,
I Energimyndighetens studie har man testat 22 olika produkter. Några av dessa är wifistyrda LED-lampor som man kan styra från sin smartphone och det är en teknik som kommer allt mer, berättar man på Energimyndigheten (mer om detta i en senare rapport).
– Generellt kan man spara mycket energi genom styr- och reglersystem, säger Christofer Silfvenius, belysningsspecialist vid Energimyndigheten, som har gjort mätningarna av de nya LED-lamporna.
Själva chipen har även blivit effektivare.
– Man kan idag göra halvledarkristallerna av galliumnitrid med hög kvalitet och då får man låga energiförluster. Det ökar livslängden på lamporna.
Idag är det främst drivelektroniken som begränsar livslängden på lamporna. Det är viktigt att lampor och LED-armatur installeras med god kylning eftersom värme förkortar livslängden för elektronik, optik och chip.
En stor nyhet inom LED-utvecklingen är de nya LED-filamentlamporna. Dessa ser ut som de traditionella glödlamporna i form och design, något som har efterfrågats av kunderna.
– När de är påslagna ser man inte någon skillnad mot den äldre, vanliga glödlamporna. Sen är de dessutom de mest effektiva av de testade LED-lamporna. Det är lite roligt att de som ser bäst ut också är de mest energieffektiva, säger Christofer Silfvenius.