Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Flygande övervakningskameror lanseras
Energi 11 dec 2014
En säkerhetsapplikation med värmesensorer och intelligent videoanalys. Så beskriver Thomas Fernström den nya satsningen på obemannade flygande övervakningskameror. Foto: Schneider Electric
Schneider Electric lanserar flygande övervakningskameror i Sverige. De kan bland annat skydda egendom, mäta energiläckage och söka efter försvunna personer.

Som ett nytt sätt att videoövervaka exempelvis fastigheter och otillgängliga eller farliga områden kan man använda sig av flygande, obemannade farkoster så kallade drönare. Men Schneider Electric vill inte använda ordet drönare, detta på grund av dess koppling till det militära. I stället använder man sig av uttrycken UAS, Unmanned Aircraft System eller UAV, Unmanned Aerial Vehicle.

Miljövänlig och snabb teknik

– Jag gillar miljöaspekten. De flygande övervakningskamerorna kommer inte att spy ut en massa avgaser som till exempel väktarbilarna gör. Dessutom är den här tekniken både snabbare och noggrannare, säger Thomas Fernström, som rekryterats till Schneider Electric för att anpassa satsningen för den nordiska marknaden.

Detektera personer med hjälp av värmekamera

Under hösten har han besökt flera specialmässor utomlands för att undersöka utbudet av flygande övervakningskameror. De första är nu beställda från Tyskland, som ligger långt fram med tekniken. Kamerorna kommer senare under december och inom ett halvår hoppas Thomas Fernström att de ska vara klara och uppkopplade mot en bemannad central. Med hjälp av värmekamera och videoanalys kan man sedan detektera personer och fordon, även när de är i rörelse.

– Det var inte länge sedan man sa att detta var omöjligt, men nu finns tekniken här för att göra videoanalyser av bilder i rörelse.

Väckte stort intresse på Skyddsmässan

Ett tillfälle då detta hade fungerat mycket bra och effektivt var vid den stora branden i mellansverige i somras, menar Thomas Fernström. Tekniken väckte stor uppmärksamhet när övervakningskamerorna presenterades på den senaste Skyddsmässan i höstas.

– Vi fick ett stort gensvar, ja vi hann inte ens äta lunch de där dagarna.

Minskad batteritid vid svår väderlek

De flygande övervakningskamerorna ser ut som små helikoptrar och har maximalt åtta rotorblad. Storleken anpassas till uppdragets omfång. De som tidigare använt sig av dessa i Sverige är filmföretag och mäklare. Men deras utrustning har behövt laddas om efter att ha varit uppe i luften i mellan femton och trettio minuter. Med den nya tekniken blir flygtiden omkring en timme och laddtiden cirka 40 minuter. Har man två enheter kan man använda de omlott. Svår väderlek gör dock att batterierna tar slut betydligt snabbare.

Tillstånd från Flygtransportstyrelsen

En flygande övervakningskamera kostar upp till en kvarts miljon kronor. Det krävs tillstånd av Flygtransportstyrelsen för att få använda enheterna och principen är att de måste flygas inom synhåll för piloten. Thomas Fernström tror inte att de kommer få problem med kameraövervakningslagen. Detta eftersom man använder sig av värmekamera, flyger över privata områden och inte identifierar eller sparar uppgifter om enskilda personer.

Upptäcka energiläckage i fastigheter

Vilka kunder vänder man sig då till? Några är kustbevakningen, hamnverksamhet, industriområden och andra skyddsobjekt. Flera kommuner och energibolag har redan tecknat upp sig. Även inom räddningstjänsten och bland fastighetsägare tror man på Schneider Electric att det kan finnas intresse för att pröva den nya tekniken. Här kan man spara avsevärda kostnader genom att till exempel göra energimätningar av framför allt fastigheter.

– Ett annat användningsområde är att skicka iväg en flygande kamera för att inspektera en olycka eller ett område där man inte vill riskera en människas liv, vid brand, gas, utsläpp eller strålning.

Thomas Fernström, Schneider Elecrics.
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Bostäder Renoveringar
Fackområden

El & Tele Förvaltning Renovering
Fler nyheter

Thomas Fernström, Schneider Elecrics.