Varan har lagts till i varukorgen

Innovation minskar elanvändningen radikalt

Energi 22 aug 2014
Det unika i teknologin i lysrören är en transformator som minskar värmeförlusterna och sparar 40% av energin. Foto: Energimyndigheten.
Energimyndigheten har beviljat tillväxtlån för en teknisk innovation som radikalt minskar elanvändningen i lysrör. En fördel är att de kan installeras på befintliga belysningssystem.

Företaget Wattguard har utveckat en teknisk innovation som minskar elanvändningen i lysrör med nära 40 procent. Den kan appliceras på befintliga lysrör och eftersom lösningen erbjuds som leasing krävs heller inte någon initial investering från kunden, till exempel att byta hela utrustningen eller göra andra investeringar. För varje investerad krona kan kunden spara 2,5 kWh enligt företagets beräkningar.

Expansiv internationell satsning

Energimyndigheten har beviljat ett tillväxtlån på tre miljoner kronor för att anpassa lösningen till olika marknader. Villkoret är att företaget själv satsar samma summa pengar i projektet.

– Tillväxtlånet vi ger ska användas till en teknikanpassning som Wattguard behöver göra inför en mycket expansiv internationell satsning. De ska nu ge sig ut på flera internationella marknader, bland annat Tyskland, USA och Indien, säger Alexander Lidgren, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Vad kan dessa anpassningar till de olika ländernas marknader innebära mer konkret?

– Det kan handla om att anpassa tekniken till exempel till de strömförhållanden som finns i ett visst land. Ibland är det kvaliteten på strömmen eller de luftförhållanden som råder i olika länder som påverkas, säger Alexander Lidgren.

Fungerar bäst på konventionella lysrör

Wattguards innovation bygger på att processen i lysrören manipuleras, så att mindre energi används. Innovationen fungerar bäst på konventionella lysrör, men det finns även en marknad för lysrör med metalhalogen och högtrycksnatrium.

– Om man ser till världen i stort så finns det fortfarande kvar en stor del av de konventionella lysrören, till exempel i USA och i Indien. Sen finns det länder som Danmark där man använder en mindre andel konventionella lysrör.

Högt i tak och bra belsyning

Anders Lidgren berättar att det typiska användningsområdet för Wattguards teknik är lokaler som har högt i tak där man samtidigt behöver en bra ljuskvalitet. Det kan till exempel vara köpcentrum, lagerlokaler, idrottshallar, p-hus eller fabrikslokaler.

– Är det lägre i tak i en lokal så fungerar den nya LED-belysningen bättre.

Anders Lidgren menar att systemet med att leasa tekniken passar bra för många kunder, till exempel idrottsklubbar som sällan har pengar till en sådan investering. Utan de vill ha löpande kostnader i stället.

– Till sist vill jag tillägga att det är en rätt så radikal energibesparing de åstadkommer. Sen har de också ett väldigt bra team bakom sig och det är också en viktig del.

Alexander Lidgren, affärsutvecklare på Energimyndigheten.
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Belysning Teknik Projektering
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Fler nyheter

Alexander Lidgren, affärsutvecklare på Energimyndigheten.