Varan har lagts till i varukorgen
Höga förluster på ackumulatortankar
Teknik 29 aug 2014
På Energimyndighetens testlaboratorium har fem ackumulatortankar för uppvärmning och varmvatten testats. Foto: Oskar Lürén. Montage: Mikael Sjöberg.
Fyra av fem ackumulatortankar har så höga förluster att de inte klarar kommande ekodesignkrav. Det visar Energimyndighetens nya test av ackumulatortankar.

Testet visar att värmeförlusterna i ackumulatortankarna är höga men det visar även att de skiljer sig åt. Det skiljer 77 procent mellan den ackumulatortank som har högst och den som har lägst stilleståndsförluster, vilket är ett sätt att mäta hur effektiv tanken är.

Priserna på ackumulatortankarna varierar stort, den billigaste kostar 13 295 kronor och den dyraste 47 500 kronor. I tabellen nedan visas några kortfakta om testresultatet.

 

Krav på ekodesign och energimärkning

Om några år får ackumulatortankarna krav på ekodesign och energimärkning. Hösten 2015 ställs krav på obligatorisk energimärkning och från 2017 börjar krav på högsta tillåtna stilleståndsförluster att gälla. Testet visar att endast en av tankarna klarar kravet på stilleståndsförluster, det innebär att tillverkarna nu måste börja arbeta med att minska ackumulatortankarnas förluster.

Mer om testet

Energimyndighetens test omfattas av fem ackumulatortankar med en volym på 500-600 liter och som kan anslutas till solvärme, värmepump och/eller pelletspanna. I testet jämförs bland annat:

  • pris
  • effektivitet
  • isolering
  • tomgångsförluster.

 

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Projektering
Fackområden

Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial