Varan har lagts till i varukorgen
Globalt samarbete satsar på elhybridbussar
Energi 28 aug 2014
Elhybridbussarna ska vara utrustade med ett nytt system för snabbladdning baserade på öppna standarder. Foto:ABB Sverige.
ABB och Volvo har startat ett globalt samarbete kring elhybridbussar. Målet är att utveckla bussar som ska utrustas med ett nytt system för snabbladdning.

Det globala samarbetet kombinerar Volvo Bussars el- och elhybridbussar med ABB:s snabbladdningsteknik och målet är att bana väg för snabb utveckling av eldriven kollektivtrafik, så kallad e-mobility.

Utveckla standardar för snabbladdning

ABB och Volvo Bussar kommer att bidra med sin expertis inom elnät respektive elbussar för att vidareutveckla standarder för snabbladdning, inklusive kommunikationsprotokoll för infrastruktur, elnät och elbussar.

Parterna ska tillsammans ta fram ett standardiserat laddningssystem som via ett automatiskt takmonterat system ansluter och snabbladdar elbussar och elhybridbussar vid hållplatser runtom i städerna eller laddar bussarna via elkabel när de står parkerade för natten.

Buss lanseras i Hannover

Volvos nya elhybridbuss drar 75 procent mindre bränsle jämfört med konventionella dieselbussar. Bussen kommer att lanseras på IAA-mässan i Hannover i september.

Denna satsning, som bygger på internationellt vedertagna standarder, möjliggör ett maximalt utnyttjande av befintlig elfordonsteknik i syfte att säkerställa en snabb framväxt av miljöanpassad, utsläppsfri kollektivtrafik i städer. Det första gemensamma projektet blir stadstrafiken i Luxemburg som är planerat att starta 2015.

Stimulera till investeringar

En laddstandard för elbussar kommer i huvudsak att baseras på den nyligen antagna globala standarden för DC-snabbladdning av elbilar, likströmsladdning, vilket garanterar hög säkerhet och stimulerar till investeringar, långsiktiga åtaganden och en ökad efterfrågan på utsläppsfria kollektivtrafiksystem, uppger ABB i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket glada att få samarbeta med ett ledande företag inom globala transportsystem som delar ABB:s vision om e-mobility i linje med vårt åtagande "Kraft och produktivitet för en bättre värld", säger Pekka Tiitinen, chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion.

Dagens urbanisering är historiskt hög, vilket sätter press på transportinfrastrukturen runt om i världens städer, menar Pekka Tiitinen.

– Vårt samarbete kommer att bidra till hållbara och kostnadseffektiva transportlösningar som tillgodoser ett ökande behov av urbana persontransporter.

Landsomfattande laddningsnät

Volvo Bussar lanserade sin första elhybridbuss 2009 och har sedan dess levererat nästan 1 600 hybridbussar till 21 länder. ABB har levererat mer än 1 500 snabbladdningssystem för elbilar runt om i världen sedan 2010 till kunder inom fordonsindustri, energisektorn, handel och stat, inklusive landsomfattande laddningsnät i Nederländerna, Estland och Danmark.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial