Krav på en obligatorisk byggfelsförsäkring vid bostadsbyggande infördes för cirka 20 år sedan. Försäkringen hade då tre syften, varav inget har uppfyllts. Försäkringen har varit dyr för byggherren men gett lite tillbaka när det uppstått problem.
Den så kallade Byggkravsutredningen lämnade hösten 2012 ett förslag om en mer åtgärdsinriktad byggfelsförsäkring som också skulle vara obligatorisk. Efter att olika remissinstanser yttrat sig beslutade bostadsministern att lägga det förslaget i soptunnan. Resultatet är därför att lagkravet på byggfelsförsäkringen tas bort 1 juni 2014 och något nytt obligatorium införs inte.
De nuvarande bestämmelserna om färdigställandeskydd som i dag finns i lagen om byggfelsförsäkring blir kvar, fast i en ny lag, lagen om färdigställandeskydd. Om exempelvis entreprenören går i konkurs ska färdigställandeskyddet täcka skäliga kostnader för att:
Ett färdigställandeskydd kan bestå av en försäkring eller en bankgaranti.
Kravet på färdigställandeskydd gäller när en näringsidkare bygger, eller bygger till, ett småhus åt en konsument. Något färdigställandeskydd behövs inte när en näringsidkare uppför huset åt sig själv eller när en konsument bygger åt sig själv.
Förutom en ny lag om färdigställandeskydd innebär riksdagsbeslutet en del följdändringar i plan- och bygglagen, PBL, då både byggfelsförsäkringen och färdigställandeskyddet åberopas i PBL.
I lagen om färdigställandeskydd regleras:
Det ursprungliga syftet med byggfelsförsäkringen var att den skulle:
I lagen om färdigställandeskydd regleras:
Det ursprungliga syftet med byggfelsförsäkringen var att den skulle: