Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Nätverk för unga talanger
Energi 15 apr 2014
Niklas Karlsson och Faranas Maneekum är med i Svensk Byggtjänsts nätverksprogram Unga Talanger. Foto: Mikael Sjöberg.
Svensk Byggtjänst arrangerar Unga Talanger för femte året i rad och intresset för nätverket är stort. Vi har träffat två av talangerna, Faranas Maneekum och Niklas Karlsson.

Unga talanger är ett nätverksprogram från Svensk Byggtjänst som hjälper nyetablerade inom byggsektorn till en bra start i yrkeslivet. Idén är att skapa ett professionellt nätverk där det bland annat ingår föreläsningar med intressanta teman, men också en möjlighet att träffa kollegor i samma ålder för att knyta kontakter.

Talangerna är alla under 30 år och jobbar inom samhällsbyggnad som bland annat platschefer, arkitekter, projektledare och ingenjörer.

Fördelarna med programmet

Niklas Karlsson är platschef på NCC och jobbar främst inom bostadsproduktion. Han blev rekommenderad av sin avdelningschef att söka till Unga Talanger.

– Jag tyckte upplägget verkade intressant och det kändes som en lagom stor grupp, säger han. Som ung i branschen kan man ibland känna sig rätt utsatt i vissa situationer och då är det skönt att veta att man har ett kontaktnät att vända sig till om man har frågor. Så för mig handlar programmet mycket om att bygga vidare på mitt kontaktnät.

Faranas Maneekum arbetar som konsult inom projekt- och byggledning på Bygg-Fast Projekt. En bekant till henne var med i Unga Talanger förra året och han rekommenderade henne att söka.

– Jag tyckte upplägget på programmet kändes bra och jag såg det som en bra möjlighet för att skapa nya kontakter, säger hon.

Totalt fem träffar under året

Första träffen hölls den 2 februari på Fotografiska i Stockholm. Talare var arkitekten och professorn Örjan Wikforss som pratade under ämnet; "Om konsten att bestämma sig och ta ansvar. Moral, etik och socialt ansvarstagande".

Niklas: Föreläsningen var jättebra och att sitta som ung chef med medarbetare som är äldre än en själv kan ibland vara svårt, så jag kunde känna igen mig i en hel del som han pratade om.

Faranas: Jag tycker det var en intressant och rolig föreläsning. Moral, etik och socialt ansvarstagande kan anses som en självklarhet, men det är alltid bra att lyfta ämnet och påminna sig själv.

Utmaningar och viktiga frågor

Vilken fråga tycker ni är viktigast i dagens samhällsbyggnadsdebatt?

Niklas: Pensionsavgångar! När lågkonjunkturen drabbade byggbranschen under 90-talet tappade vi en hel generation med samhällsbyggare. Nu när 40- och 50-talisterna går i pension finns det inte någon generation som kan täcka upp och det blir ett väldigt stort glapp ner till oss 80-talister. Så det blir en stor utmaning för oss att axla den generationsväxlingen.

Faranas: Det känns som att det alltid saknas folk i branschen så något måste man göra. Uppenbarligen är det coolare att bli börsmäklare än samhällsbyggare.

Vilken är den största utmaningen i ditt arbete?

Faranas: Att få exempelvis en beställare att ta ett steg tillbaka och lita på att jag klarar av jobbet. Jag förstår att det kan kännas tryggare att anlita Börje 55 år som projektledare men det handlar om att våga släppa kontrollen och lita på att även en person med mindre arbetserfarenhet klarar av att genomföra uppdraget. Våga mer, säger jag till de äldre och våga släppa på kontrollen! Och vi som är yngre måste också våga mer!

Niklas: Att som ung chef bli accepterad. Internt har jag ett bra stöd men det gäller att bli accepterad av beställare och andra underentreprenörer. Just nu är jag chef över 18 personer där de flesta är äldre än mig. Men det är heller inte meningen att jag ska kunna allt, det är klart att de som är äldre har större kunskap än vad jag har, vissa har jobbat 30 år längre än mig. Viktigt att ha en lyhördhet och vara ödmjuk att kunna ta emot kunskap från de äldre med erfarenhet.

Varför har ni valt att jobba i just byggbranschen?

Niklas: För att den är rörlig och ständigt bjuder på nya utmaningar. Man har en dagsagenda för hur dagen ska se ut men man vet aldrig hur dagen artar sig, det beror på många faktorer som väder och vind. Så det gäller att vara flexibel.

Faranas: Jag håller med Niklas. Ibland kan jag ha fyra projekt som jag jobbar med samtidigt vilket är kul då det händer nya saker hela tiden. Det är en kul och utmanande bransch och det ligger något i att man bygger något från grunden. Vi skapar något som är bestående och som kommer att finnas kvar en lång tid framöver. Jag tycker att man tar samhällsbyggande lite för givet ibland. Det är otroligt viktiga funktioner och det är det samhället är byggt av. Vad vore samhället utan byggare, projektledare och ingenjörer?

FAKTA Om Unga Talanger

Unga Talanger är ett nätverksprogram där man vill hjälpa unga talanger till en bra start i yrkeslivet. Årets grupp består av 13 personer som träffas vid fem olika tillfällen under året. Träffarna som har olika teman med speciellt inbjudna intressanta och aktuella gästföreläsare hålls i Stockholm med omnejd och sker efter arbetstid. Tanken är att nätverket ska fortlöpa i andra nätverk och projekt inom arbetslivet.

Läs mer om Unga Talanger här.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter

FAKTA Om Unga Talanger

Unga Talanger är ett nätverksprogram där man vill hjälpa unga talanger till en bra start i yrkeslivet. Årets grupp består av 13 personer som träffas vid fem olika tillfällen under året. Träffarna som har olika teman med speciellt inbjudna intressanta och aktuella gästföreläsare hålls i Stockholm med omnejd och sker efter arbetstid. Tanken är att nätverket ska fortlöpa i andra nätverk och projekt inom arbetslivet.

Läs mer om Unga Talanger här.