Varan har lagts till i varukorgen

Byggtjänst startar Podcast

Energi 15 apr 2014
Programledare Emma Jonsteg, vd för Utopia, intervjuar Fredrik von Platen, tidigare ordförande för Sveriges stadsarkitekter, Jerrie Kristiansson, försäljningschef på BoKlok Sverige och Per-Martin Eriksson, VD på Veidekke. Foto: Cina Stenson.
Diskussioner med ledande branschföreträdare och debattörer om en mindre snårig byggprocess. Det är temat för den nya Podcasten ”Snåret” som Svensk Byggtjänst startat.

Podcasten lanserades under branschmässan Nordbygg som gick av stapeln på Stockholmsmässan första veckan i april. Som programledare och moderator har arkitekten Emma Jonsteg, vd för Utopia, anlitats. I det första pilotavsnittet intervjuar hon författaren och föreläsaren Klas Hallberg. Han har tidigare föreläst på bland annat Samhällsbyggarforum och intervjuat besökarna på Business Arena.

Varför startar Svensk Byggtjänst en Podcast?

- Vi ville hitta ytterligare en kanal att nå ut med detta ämne. Vi kan konstatera att det finns en hel del att göra för att få byggprocessen mindre snårig och diskutera lösningar, säger Erik Hellqvist, Svensk Byggtjänsts vd.

Vilka reaktioner har ni fått än så länge?

- Det har tagits emot positivt, även om twitterflödet inte varit så stort. Ute på mässan fick jag höra att Podcasten är ett trevligt och roligt initiativ och att det är bra att Svensk Byggtjänst syns i de nya kanalerna, säger Erik Hellqvist.

Spelades in under Nordbygg

Under Nordbygg spelade man in tre avsnitt som kommer att släppas nu under våren, fram till den sista maj. Programmen finns att ladda ner via iTunes och på byggtjanst.se (se länk nedan).

Debatterar byggproduktionen

I det andra avsnittet var tre herrar inbjudna att debattera byggproduktionen. Dessa var Fredrik von Platen, tidigare bland annat ordförande för Sveriges stadsarkitekter, Jerrie Kristiansson, försäljningschef på BoKlok Sverige och Per-Martin Eriksson, VD på Veidekke.

Besparing används inte till att sänka priset

Fredrik von Platen ger en dyster bild av framtiden och menar att de byggare som hittat sätt att effektivisera använt besparingen till att tjäna mer pengar, inte till att sänka priset. Det byggs även nästan bara för de med tjock plånbok. Han får dock mothugg av de andra två medverkande. Jerrie Kristiansson anser att den ineffektiva byggproduktionen är på väg att lösas. Per-Martin Eriksson pekar på att det krävs förutsättningar i regler och tidiga skeden för att effektivisera själva byggproduktionen.

Fungerande kommunikation behövs

Ämnet för kommande Podcast är hur man kan skapa en fungerande kommunikation mellan de olika parterna i byggbranschen. Detta för att bidra till en större effektivitet genom hela byggprocessen från start till mål.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial