Det blir allt vanligare att miljöklassa sina byggnader. Det gäller främst nya byggnader men allt fler fastighetsägare väljer även att klassa sina befintliga byggnader. Motivet kan vara att varumärket stärks med en miljöprofil eller att inomhusmiljön och byggnadskvaliteten säkerställs.
När man ska miljöklassa en byggnad finns det många system att välja bland. De vanligaste använda systemen i Sverige är likartat uppbyggda men de skiljer sig ändå mycket åt. Nedanstående skrifter beskriver olika klassningssystem och jämför dem:
Kostnaderna mellan systemen skiljer sig en hel del, flera av skrifterna tar upp detta. Nedanstående tabell kommer från Bengt Dahlgrens skrift Miljöklassningsguiden.
Sweden Green Building Council (SGBC) är en ideell förening som jobbar med att få branschen att förstå systemen. De har en webbplats som innehåller bra information och de erbjuder även kurser, seminarier och certifieringar.
Temat för Energi och Miljötekniska föreningens (EMTF) årliga riksdag, den 13 november, är miljöklassning. Experter kommer då att gå igenom de vanligaste systemen och erfarenheter kommer att presenteras.
De mest använda miljöklassningssystemen i Sverige är:
De vanligaste energiklassningssystemen i Sverige är:
De mest använda miljöklassningssystemen i Sverige är:
De vanligaste energiklassningssystemen i Sverige är: