Varan har lagts till i varukorgen
Rörelse i fokus på årets parkmässa
30 sep 2013
Elmia Park gick av stapeln 24-26 september 2013. På mässan var rörelse i fokus och man kunde bland annat prova på att spela fotboll mot en interaktiv fotbollsvägg. Foto: Micaela Nordberg.
Interaktiva lekplatser, utomhusgym och produkter för grönyteskötsel. Elmia Park bjöd på flera intressanta nyheter och lockade över 14 000 besökare.

14 241 besökare räknades in på Elmia Park, som i år hade sällskap med de parallella mässorna Elmia Fastighet och Städ. Totalt fanns 438 utställare på plats med nya produkter och tjänster.

- Många av våra besökare har intressen både i utemiljö och fastighet och även i renhållning och städning, så de mässorna kompletterar och matchar varandra på ett jättebra sätt, säger Maria Lindsäth produktchef för Elmia Park.

Mer aktivitet utomhus

I år var antalet utställare inom aktivitet och rörelse många till antalet. I lekplats- och parkmöbeltillverkaren Lappsets monter visade man bland annat upp en interaktiv fotbollsvägg. Väggen är uppdelad i ett antal stora lysande fyrkanter och beroende på vilket spel du valt att spela så ska du träffa fyrkanterna med bollen i en viss ordning. Till exempel så finns det spel där du ska träffa alla rutorna inom en viss tid eller träffa den ruta som lyser. Väggen är tillverkad i samma material som polisens skyddssköldar och kan med fördel placeras i en park eller på en lekplats.

- Vår förhoppning är att våra produkter ska locka dagens TV- och dataspelande ungdomar till mer aktivitet utomhus, berättar Katja Skåner, marknadschef hos Lappset.

Eurosport Fitness är ett företag som valt att satsa på utomhusgym.

- Intresset för utomhusgym är stort och flera kommuner, bland annat Jönköpings kommun, har investerat i våra produkter, säger Martin Tillström, säljare på företaget.

Den stora fördelen med utegym är att man lockar invånarna att röra på sig. Och alla kan träna, barn som seniorer, menar Martin Tillström.

- Utrustningen kan installeras utanför gymmet, på en lekplats eller en park eller i anslutning till ett motionsspår, säger han.

Prisade parker

För första gången delades i år också priset Elmia Park Inspira ut, ett pris instiftat av Elmia Park för att uppmärksamma landets vackra och inspirerande parker. I kategorin kyrkogård vann Höganäs kyrkogård. Priset i kategorin offentlig etablerad park fick till Ronneby Brunnspark och Stadsparken i Laholm vann i kategorin nyetablerade/ombyggda parker.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och SMP Svensk Maskinprovning bjöd också på flera seminarier i anslutning till mässan.

- Det har varit tre mycket bra dagar. Det är en samlingsplats som är viktig för alla som arbetar med utemiljöer. Många har också redan nu bokat sig för 2015 så det är ju ett gott betyg på att man vill vara här, säger Maria Lindsäth, produktchef för Elmia Park.

Bevaka ämnen i artikeln

Fackområden

Anläggning Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter