Solcellsfasaden, som är på totalt 675 kvadratmeter, håller på att färdigställas på Uppsalahems nya hyresrätter vid Frodeparken i Uppsala. På det bågformade huset sätts långa konsoler upp på fasadens grå betong. På dessa monteras de svartglänsande solcellspanelerna på konsolerna. Från början var det tänkt att panelerna skulle vara blå,
- Men bara sedan vi började med projektet för två år sedan har tekniken gått framåt. Nu använder vi de svarta panelerna som har en högre verkningsgrad. Och så är de snyggare än de blå, säger Lars Gunnar Sjöö, byggchef på Uppsalahem.
Fasadens solceller kommer att producera 70 000 kWh el per år, vilket beräknas täcka 60 procent av husets gemensamma fastighetsel som hissar, fläktar och belysning i trappuppgångar. En stor del av solcellselen kommer att produceras under vår, sommar och höst. Under denna period räknar Uppsalahem med att få ett överskott av el som man kan sälja.
Men även om investeringen på tre miljoner kronor beräknas ha en livslängd på 25 år, tror man på Uppsalahem inte att man kommer att få tillbaka de satsade pengarna under denna tidsperiod.
- Nej, som det ser ut med elpriserna idag, går det inte att räkna hem det ekonomiskt. Men vi ser det här som ett utvecklingsprojekt och vi vill lära oss tekniken, säger Lars Gunnar Sjöö.
På Uppsalahem har man bestämt sig för att arbeta med förnyelsebar energi och våga testa nya miljökoncept. Och även om solcellsprojektet till en början inte går på plus tror Lars Gunnar Sjöö att det med förväntat stigande elpriser förhoppningsvis kan bli en god affär på sikt. Dessutom är fasaden underhållsfri.
Vad tror du om framtiden för solceller som energikälla?
- Nu ska vi utvärdera det här projektet, men jag är helt övertygad om att vi kommer att göra fler hus med solceller. Solens energi kommer att finnas med i framtiden som en viktig förnybar energikälla, säger Lars Gunnar Sjöö bestämt.
Ett villkor är dock att de yttre förutsättningarna finns där i form av ett bra läge och en form som är gynnsam för solljus. Detta för att kunna utnyttja tekniken effektivt. Arkitekten som ritade huset i Frodeparken var förvånad att Uppsalahem hoppade på idén om en solcellspanel så snabbt.
- Formen på huset gjorde det extra gynnsamt att satsa på solceller, huset blir ju solbelyst under en längre tid än om det hade varit rakt. Det var lätt att få med oss på tåget, säger Lars Gunnar Sjöö.
Panelerna som har satts upp i Uppsala i Frodeparken tillverkas i Tyskland. Men tekniken bakom solcellsfasaden, cigs-teknik, har tagits fram av forskare i Uppsala.