Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Forskningsvilla på plats
Energi 22 okt 2013
I villa Solgläntan kommer SP att testa nya tekniker och metoder inom energi- och byggnadsteknik. Illustration: Derome
Nu står SP:s energismarta forskningsvilla på plats i Borås. I februari får en fiktiv familj flytta in i huset och mätningar på ett sjuttiotal ställen startar.
Villa Solgläntan är ett energieffektivt enfamiljshus som utvecklats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, och trähustillverkaren Derome. Huset är byggt med effektiva energi- och byggnadstekniska lösningar från den senaste tekniken.

Fortsätt läsa – starta din prenumeration!

För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång
till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter
om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som
du själv kan styra.


Prova kostnadsfritt i 14 dagar.

FAKTA Mer om projektet

Byggnationen av forskningsvillan ingår i EU-projektet NEED4B som pågått i ett och ett halvt år. I projektet ska fem länder bygga olika energiekonomiska byggnader med målet att alla nya byggnader ska bli energieffektivare.

Sveriges del är att bygga två prefabricerade småhus i trä, ett i Borås och ett i Varberg. Huset i Varberg kommer att byggas under våren 2014. Byggnaderna är i princip identiska, största skillnaden är att en riktig familj kommer att bo i huset i Varberg. Mätningar kommer att utföras i båda husen under två år sedan kommer resultaten att utvärderas och jämföras.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Teknik Projektering
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter

FAKTA Mer om projektet

Byggnationen av forskningsvillan ingår i EU-projektet NEED4B som pågått i ett och ett halvt år. I projektet ska fem länder bygga olika energiekonomiska byggnader med målet att alla nya byggnader ska bli energieffektivare.

Sveriges del är att bygga två prefabricerade småhus i trä, ett i Borås och ett i Varberg. Huset i Varberg kommer att byggas under våren 2014. Byggnaderna är i princip identiska, största skillnaden är att en riktig familj kommer att bo i huset i Varberg. Mätningar kommer att utföras i båda husen under två år sedan kommer resultaten att utvärderas och jämföras.