Varan har lagts till i varukorgen
Internationella ljusdesigners i Alingsås
Energi 1 nov 2013
Den tyske ljusdesignern Michail Schmidt har gjort en ljussättning utifrån den berömda sagan Den lilla sjöjungrun. Foto: Robert Persson/Alingsås kommun.
Vad lider vi brist på i november? Ljus! På "Lights in Alingsås" har det blivit tradition att bjuda in internatonella ljusdesigners. Snart är det även ljusfestival i Umeå och samtidigt tänds fem miljoner ljus på Liseberg i Göteborg.

"Lights in Alingsås" är ett uppmärksammat ljusevenemang som satt staden på kartan. Varje år sedan starten för 14 år sedan har man bjudit in ett antal internationellt verksamma ljusdesigners som fått ljussätta var sin installation.

Belysningsbranschen samlad

Det började i liten skala med att elever från Göteborgs universitet och HDK, Högskolan för design och konsthantverk, samlades i Alingsås för att prova olika ljussättningar på offentliga byggnader. Sedan har arrangemanget vuxit år för år. De senaste åren har man haft cirka 80 000 besökare och samlat både belysningsbranschen och världsledande ljusdesigners.

En av nyheterna i år är att man börjat arbeta med så kallad storytelling, de vill säga berättelser som ska bilda en röd tråd för att guida besökare runt på ljusvandringen genom staden. För att göra detta professionellt har man tagit in den tyske regissören och skådespelaren Klaus Sommerfeld som har hållit i manusarbetet gentemot ljusdesignerna.

Israel, Kanada och Taiwan

Årets internationella ljusdesigners är Lear Hsieh från Taiwan, Laura Bernadet, från Kanada, Michael Smidht  och Ingo Bracke från Tyskland, Anne Bureau från Frankrike, Dorit Malin från Israel samt Johan Moritz från Sverige. De har tillsammans med ett 60-tal internationella design- och arkitekturstudenter fått ljussätta var sin installation i det offentliga rummet.

Årets tema på "Lights in Alingsås" har varit H.C Andersens fantastiska sagor vilket återspeglas i ljusinstallationerna. Här syns till exmpel Flickan med svavelstickorna, Tummelisa och Den fula ankungen. "Ligths in Alingås" har pågått från den 27 september och slutar söndagen den 3 november.

Fem miljoner lampor

Den 15 november ska över fem miljoner advents- och julljus lysa upp nöjesparken Liseberg i Göteborg som håller öppet fram till jul. Det brukar vara ett populärt arrangemang som varje år samlar drygt en halv miljon människor. Det har funnits i fjorton år nu. Förutom den maffiga ljussättningen, som bland annat kräver cirka fem kilometer ljusslinga bara för att klä in huvudentrén, blir det julmarknad, isshow, is-skulpturering och Designtorg med kända designers.

Umeås egna ljusfestival

Samma dag som man öppnar i Liseberg, invigs även en ljusfestival i Umeå. Denna har blivit ett av Umåes mest populära arrangemang och pågår i tio dagar. I år kommer det att bestå av ett tiotal tillfälliga ljusinstallationer och några permanenta ljusinstallationer.  På invigningsdagen hålls den mest välbesöka ljusinstallationen: barnens ljuslyktor som tänds i Vänortsparken.  

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial