Varan har lagts till i varukorgen

TOR-teknik testas på nytt i Sverige

Arbetsmiljö 11 mar 2013
Rälkorrugering orsakar både buller och markvibrationer. De närmaste åren utvärderas friktionsmodifierare i kallt klimat på uppdrag av LKAB. Foto:Fredrik Alm
Räls- och hjulskador samt buller kan minska genom att friktionsmodifierare läggs ut och sprids längs rälshuvudet med hjälp av hjulen. Tekniken som kallas Top of rail friction control testas nu i kallt klimat, tidigare är den prövad i Stockholm.
Malin Juell-Skielse
Redaktör, Anläggning

På uppdrag av LKAB testar Sweco tillsammans med Trafikverket och Järnvägstekniskt centrum i Luleå den så kallade TOR-tekniken som går ut på att ett tunt lager friktionsmodifierare läggs ut på rälsen och sprids längs rälshuvudet med hjälp av hjulen.

Top of rail friction control innebär flera fördelar, bland annat minskat slitage på hjul och räls samt sänkt energiförbrukning. Även bullernivån sänks och det blir mindre risk för kontaktutmattning på hjul och räls.

Utvärderat men inte i drift i Stockholm

Stockholms lokaltrafik utvärderade tekniken för fyra år sedan. Effekten varierade beroende på banan, fordonen och driftsförhållanden, men var överlag mycket positiv både för rälkorrugering och bullerreducering enligt Rickard Nilsson som arbetar med strategisk utveckling inom trafik- och infrastrukturutveckling hos Stockholms läns landsting

Det högfrekventa hjulskriket försvann nästan helt. Vid andra frekvenser reducerades ljudet delvis, medan det vid ytterligare andra frekvensband ökade något.

Risker med TOR

Användandet av TOR är dock inte helt okomplicerat. Rickard Nilsson ser ett antal risker:

  1. Allt TOR-medel går ut i naturen så det gäller att ha god kemikaliekännedom för att inte bidra till miljöförstöring. I LKAB:s pågående test är kemikalieanvändningen en viktig punkt på dagordningen.
  2. Tekniken riskerar att leda till för låg tillgänglig friktion mellan hjul och räl, försämrad acceleration och för lång bromssträcka samt fler hjulplattor på grund av låsta hjul vid broms.
  3. När man är beroende av spårledning kan den elektriska kontakten mellan hjul och räl förhindras om man inte är noggrann.

Hur SL ska arbeta vidare med bullerreducering genom TOR är oklart, men det finns förslag till fortsättning inom ramen för SLL Trafikförvaltning. Är du intresserad av att veta mer om SL:s erfarenheter från användningen av TOR så håll utkik efter sammanställningen av artiklar från Transportforum 2013 som VTI ska ge ut under våren.

Besparingar i underhåll och bränsle

- Metoden är väl beprövad i Kanada, där Canadian Pacific Railway har utrustat sträckan mellan Vancouver och Calgary med mer än 300 TOR-utrustningar. De räknar med så stora besparingar i underhåll och bränslekostnader att investeringen betalar sig inom två år, säger Per Gustafsson, uppdragsansvarig och en av Swecos specialister inom spårteknik.

I LKABS: inledande projekt ska tre utrustningar ska testas på två teststräckor. Under två års tid kommer utvärderingar att ske med olika mätningar och kontroller.

Utrustning för biobaserad friktionsmodifierare.
Fördjupningsmaterial

Malin Juell-Skielse
Redaktör, Anläggning
Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Miljö Rälsarbete Transportsystem Underhåll Teknik Projektering
Fackområden

Anläggning
Fler nyheter

Utrustning för biobaserad friktionsmodifierare.
Fördjupningsmaterial