På uppdrag av LKAB testar Sweco tillsammans med Trafikverket och Järnvägstekniskt centrum i Luleå den så kallade TOR-tekniken som går ut på att ett tunt lager friktionsmodifierare läggs ut på rälsen och sprids längs rälshuvudet med hjälp av hjulen.
Top of rail friction control innebär flera fördelar, bland annat minskat slitage på hjul och räls samt sänkt energiförbrukning. Även bullernivån sänks och det blir mindre risk för kontaktutmattning på hjul och räls.
Stockholms lokaltrafik utvärderade tekniken för fyra år sedan. Effekten varierade beroende på banan, fordonen och driftsförhållanden, men var överlag mycket positiv både för rälkorrugering och bullerreducering enligt Rickard Nilsson som arbetar med strategisk utveckling inom trafik- och infrastrukturutveckling hos Stockholms läns landsting
Det högfrekventa hjulskriket försvann nästan helt. Vid andra frekvenser reducerades ljudet delvis, medan det vid ytterligare andra frekvensband ökade något.
Användandet av TOR är dock inte helt okomplicerat. Rickard Nilsson ser ett antal risker:
Hur SL ska arbeta vidare med bullerreducering genom TOR är oklart, men det finns förslag till fortsättning inom ramen för SLL Trafikförvaltning. Är du intresserad av att veta mer om SL:s erfarenheter från användningen av TOR så håll utkik efter sammanställningen av artiklar från Transportforum 2013 som VTI ska ge ut under våren.
- Metoden är väl beprövad i Kanada, där Canadian Pacific Railway har utrustat sträckan mellan Vancouver och Calgary med mer än 300 TOR-utrustningar. De räknar med så stora besparingar i underhåll och bränslekostnader att investeringen betalar sig inom två år, säger Per Gustafsson, uppdragsansvarig och en av Swecos specialister inom spårteknik.
I LKABS: inledande projekt ska tre utrustningar ska testas på två teststräckor. Under två års tid kommer utvärderingar att ske med olika mätningar och kontroller.