Utredningen konstaterar att den offentliga upphandlingen lider brist på ledarskap. Regering och riksdag saknar ett samlat grepp om upphandlingens betydelse för viktiga delar av samhällets service. Myndigheternas ledningar är också dåligt engagerade i upphandlingsfrågorna.
Detta vill utredningen komma åt genom att regering och riksdag tar fram en nationell stretagi för offentlig upphandling.
Utredningen vill också öka kunskapen om upphandling dels genom att samla all kunskap hos en statlig stödmyndighet och inrätta högskoleutbildningar inriktade på offentlig upphandling vid tre olika universitet.
Anslagen till forskning om offentlig upphandling bör också utökas.
För att komma tillrätta med antalet överprövningar och de problem som uppstår under dessa samt effektivisera processen vill utredningen koncentrera överprövningsmålen till tre förvaltningsrätter och en kammarrätt.
Föreslås görs också att direktupphandling får användas tillfälligt när en upphandling är under överprövning.
Utredningen vill också att Sverige anammar EU:s upphandlingsdirektivs nyheter som ger ökade möjligheter att föra dialog och förhandla.
Dessutom vill utredningen att beloppet för när direktupphandling är tillåten höjs till 600 000 kronor för varor och tjänster och 1,2 miljoner kronor för byggentreprenader.