Varan har lagts till i varukorgen

Rättspsykiatrisk vårdanläggning blev Årets bygge

19 mar 2013
helix.webb
Arkitekturen tar tillvara på och utvecklar platsens kvaliteter i den fina hällmarkstallskogen. Illustration: BSK Arkitekter.
Den nya rättspsykiatriska anläggningen Helix i Huddinge har utsetts till Årets Bygge 2013 av tidningen Byggindustrin.

Tidningen Byggindustrins redaktion hade nominerat 20 byggnader över hela Sverige som kandidater till utmärkelsen Årets bygge 2013. En expertjury utsåg sedan tio finalister som granskades noga. Juryn genomförde över 200 intervjuer innan Locums nya rättspsykiatrisk vårdanläggning slutligen kunde utses till vinnare.

Om Helix

Helix är en rättspsykiatrisk anläggning som rymmer hela vårdkedjan, från öppenvård i landstingets regi till psykiatrisk vård för dömda våldsbrottslingar. Det innebär att säkerhetskraven är mycket högt ställda samtidigt som det är en vårdinrättning som ska ta hänsyn till patientens integritet och behov av lugna miljöer. Det är även viktigt att personalen ska kunna arbeta smidigt och trivas på jobbet.

Helix är Locums största byggprojekt någonsin, med en totalinvestering på nästan en miljard kronor. Det är också Locums första partneringprojekt. Samarbetet mellan projektets aktörer har också lyfts fram av juryn som menar att det har varit avgörande för slutresultatet.

Så lyder motivering

Så här lyder motiveringen till utmärkelsen:

”För ett komplicerat och omfattande byggprojekt med rigorösa krav på säkerhetssystem både i utförandefasen och under byggnadens drift tilldelas Helix tidningen Byggindustrins utmärkelse Årets Bygge 2013. Projektet har satt samverkan mellan samtliga medverkande parter i centrum redan från början.

Locums mest omfattande byggprojekt hittills innehåller många av de inslag som tävlingsjuryn är övertygad om kommer att utmärka de bästa framtidsprojekten, inslag som samtidigt förmår att fokusera på samverkan, på teknikutveckling, på kvalitetstänkande och på praktisk kunskapsåterföring.

Helix är ett väl genomfört projekt som förutom sin fysiska utformning också tillför ett stort kunskapskapital i samtliga medverkande företag.”

Aktörer

  • Byggherre: Locum, projektchef Christoph Norlander
  • Arkitekt: BSK arkitekter genom Anna Espling Rolf
  • Byggnadsentreprenör: NCC, projektchef Mats Rydén.
Bevaka ämnen i artikeln

Fackområden

Husbyggnad
Fler nyheter