Vem vill cykla här? Barnen säger inte rent ut att det är tråkigt, men både överblick och stimulans får underkänt av forskarna. Bild: Barn till fots
Barnens väg till skola, fritidsaktiviteter och kamrater står för en stor del av deras vardagsmotion, men vilka gång- och cykelvägar blir egentligen använda? Barnens egna behov riskerar att kvävas av vuxnas krav på säkerhet. Har du koll på hur det ser ut i din kommun?
-Cykelvägar är för ofta enformiga, anonyma och tråkiga. Det kan dessutom vara svårt att orientera sig och få överblick, säger landskapsarkitekten Maria Kylin som är lektor på Sveriges landsbruksuniversitet i Alnarp.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
SKL har samlat goda exempel på kommunal cykelplanering i skriften Vägen till ett cyklande samhälle. Målsättningen är att inspierera kommuner till bättre lösningar av cykelfrågorna så att fler att cykla mer.
Åtgärder för att öka stabiliteten i områden med risk för jordskred har en miljö- och klimatpåverkan. En ny vägledning ger rekommendationer för hur det ska redovisas.
En förstudie inom Bebo har undersökt energibesparing och klimatpåverkan för olika fönsteråtgärder i flerbostadshus. Ett enklare excelverktyg har också tagits fram för att hjälpa fastighetsägare att fatta beslut.