Varan har lagts till i varukorgen
BFR-skrifter räddas
Energi 1 mar 2013
Byggforskningsrådets skrifter från 1944 till 2000 samlas i en webbdatabas kopplad till Libris bibliotekskatalog. Sammanfattningar och ett urval av hela böcker scannas och görs sökbara.

Byggforskningsrådet lades ner år 2000. Deras skrifter finns spridda på bibliotek runt om i landet men de har blivit svåråtkomliga eftersom de har förpassats till magasinen. Genom projektet "Arvet efter BFR" säkras nu skrifterna. Över 4000 skrifter, som gavs ut mellan år 1944 och 2000, samlas i en webbdatabas som är kopplad till Libris bibliotekskatalog.

- Överblicken över skrifterna försvann då BFR och Byggdok lades ner, berättar Helena Klein, LTH, som arbetar med projektet.

De flesta BFR-rapporterna har en sammanfattning, dessa scannas just nu in och läggs in i databasen. Den fullständiga rapporten beställs enkelt genom länkar från något av forskningsbiblioteken.

Flera scannas i sin helhet

Flera av rapporterna kommer att scannas i sin helhet. Helena Klein berättar att det finns flera rapporter om miljonprogrammen som kan vara intressanta då vi står inför en stor renovering av dem. Hon lyfter även upp en omdebatterad rapport (doktorsavhandling) om badrum och städning av Gudrun Linn och en T-skrift om 17 sunda hus.

Lanseras i april

Webbdatabasen kommer att lanseras i april men redan nu går det att titta på en hel del av arbetet genom en temporär webbplats via Avd Byggnadsmaterial vid Lunds Tekniska Högskola. SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond) finansierar projektet som startade i juni förra året och som avslutas nu i maj.

Ett hundratal rapporter scannas i sin helhet och kommer att gå att ladda ner gratis. Foto: Stefan Backe
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Ett hundratal rapporter scannas i sin helhet och kommer att gå att ladda ner gratis. Foto: Stefan Backe
Fördjupningsmaterial