Varan har lagts till i varukorgen
Inget åtal för husras i Ystad
Juridik 13 maj 2013
Byggherre och entreprenörer slipper åtal eftersom inga människor befann sig i huset när det rasade. Foto: Arbetsmiljöverket.
Peab och deras underentreprenörer slipper åtal för huset som rasade under ombyggnad i Ystad förra våren. Eftersom inga människor upphöll sig i byggnaden fanns ingen konkret fara, enligt åklagaren.
Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning

Natten till den 25 maj 2012 rasade en byggnad samman på en byggarbetsplats i Ystad. Byggprojektet var en om- och tillbyggnad av lokaler. Den del av byggnaden som rasade var byggd med prefabstomme av betong och stål.

Omfattande skador

Raset orsakade omfattande materiella skador.

Vid 22-tiden kvällen före raset lämnade de sista arbetstagarna byggarbetsplatsen. Huset rasade samman vid tretiden på natten. De första arbetstagarna kom till arbetet vid sjutiden på morgonen.

Pelare gav vika

Den direkta orsaken till raset var att pelarna på plan ett gav vika. Samtliga pelare i bottenvåningen var underdimensionerade. Tre av dessa pelare veks. Orsaken till att pelarna var underdimensionerade beror på ett fel i en ritning.

Arbetsmiljöverket har gjort en djupstudie för att klargöra vad som orsakade händelsen. Studien ska också ge förslag på förebyggande åtgärder för att undvika att liknande händelser inträffar igen.

Bristande samordning

Utredningen visar på bristande samordning i både projektering och utförande. Det saknas samordning mellan de olika konstruktörerna och det var otydligt vem av konstruktörerna som var huvudkonstruktör.

I planering, projektering och utförandet av denna del av byggnaden var tolv aktörer/entreprenörer inblandade.

Flera brister

Flera brister uppmärksammades under utredningens gång i de olika leden. Dessa brister har inte varit den direkta orsaken till raset, men har ändå haft inverkan som bakomliggande orsak till händelsen.

Ingen konkret fara

Arbetsmiljöverket har lämnat ärendet till åtal, men har redan fått besked att det inte blir något åtal eftersom det inte fanns några människor i byggnaden när den rasade.

– Det krävs enligt åklagaren en konkret fara för att väcka åtal. Eftersom inga personer fanns i huset fanns alltså ingen konkret fara, säger Mats Ryderheim tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Malmö.

Ren tillfällighet att ingen skadades

– Men det var ju en ren tillfällighet att inga arbetstagare fanns på plats. Under ordinarie arbetstid befann sig cirka 40 arbetstagare på byggarbetsplatsen. Om byggnaden rasat samman under ordinarie arbetstid hade personskadorna blivit omfattande och sannolikt kunnat leda till dödlig utgång. Men vi får acceptera åklagarens beslut.

Krav i föreskrifter

Djupstudien ska nu istället användas till att diskutera hur Arbetsmiljöverket kan förtydliga krav i föreskrifter för att minska risken för liknande händelser.

– Det gör vi alltid efter stora utredningar, säger Mats Ryderheim.

Hans Hellberg Redaktör, Förvaltning
Redaktör, Förvaltning
Bevaka ämnen i artikeln

Juridik
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter