Natten till den 25 maj 2012 rasade en byggnad samman på en byggarbetsplats i Ystad. Byggprojektet var en om- och tillbyggnad av lokaler. Den del av byggnaden som rasade var byggd med prefabstomme av betong och stål.
Raset orsakade omfattande materiella skador.
Vid 22-tiden kvällen före raset lämnade de sista arbetstagarna byggarbetsplatsen. Huset rasade samman vid tretiden på natten. De första arbetstagarna kom till arbetet vid sjutiden på morgonen.
Den direkta orsaken till raset var att pelarna på plan ett gav vika. Samtliga pelare i bottenvåningen var underdimensionerade. Tre av dessa pelare veks. Orsaken till att pelarna var underdimensionerade beror på ett fel i en ritning.
Arbetsmiljöverket har gjort en djupstudie för att klargöra vad som orsakade händelsen. Studien ska också ge förslag på förebyggande åtgärder för att undvika att liknande händelser inträffar igen.
Utredningen visar på bristande samordning i både projektering och utförande. Det saknas samordning mellan de olika konstruktörerna och det var otydligt vem av konstruktörerna som var huvudkonstruktör.
I planering, projektering och utförandet av denna del av byggnaden var tolv aktörer/entreprenörer inblandade.
Flera brister uppmärksammades under utredningens gång i de olika leden. Dessa brister har inte varit den direkta orsaken till raset, men har ändå haft inverkan som bakomliggande orsak till händelsen.
Arbetsmiljöverket har lämnat ärendet till åtal, men har redan fått besked att det inte blir något åtal eftersom det inte fanns några människor i byggnaden när den rasade.
– Det krävs enligt åklagaren en konkret fara för att väcka åtal. Eftersom inga personer fanns i huset fanns alltså ingen konkret fara, säger Mats Ryderheim tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Malmö.
– Men det var ju en ren tillfällighet att inga arbetstagare fanns på plats. Under ordinarie arbetstid befann sig cirka 40 arbetstagare på byggarbetsplatsen. Om byggnaden rasat samman under ordinarie arbetstid hade personskadorna blivit omfattande och sannolikt kunnat leda till dödlig utgång. Men vi får acceptera åklagarens beslut.
Djupstudien ska nu istället användas till att diskutera hur Arbetsmiljöverket kan förtydliga krav i föreskrifter för att minska risken för liknande händelser.
– Det gör vi alltid efter stora utredningar, säger Mats Ryderheim.