Hösten 2012 fick Byggkravsutredningen ett tilläggsdirektiv med uppdrag att se om det går att hitta en bättre fungerande lösning av konsumentskydd vid fel eller skada i ett småhus än vad dagens byggfelsförsäkring erbjuder. Utredningen, som lämnade ett delbetänkande i december 2012, Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav - genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86), hade även kvar att redovisa möjligheten att dela upp byggherreansvaret på olika aktörer i byggprocessen.
Dagens byggfelsförsäkring har varit administrativt betungande för byggnadsnämnderna och konsumenterna har inte fått förväntat ekonomiskt skydd. Byggkravsutredningens utredare Björn Hedlund föreslår därför en ny försäkring som är åtgärdsinriktad. I betänkandet ställer utredaren upp ett antal kriterier som försäkringen bör uppfylla:
Utredningen föreslår att åtgärdandeförsäkringen ska finnas vid:
Ett färdigställandeskydd ska finnas kvar men i en särskild lag, då både en försäkringslösning och en lösning med bankgaranti kan vara möjlig.
Det blev inget förslag om ”delat byggherreansvar” men väl ett förslag om ”delat byggansvar”. En ny roll införs som utredaren benämner ”ansvarig entreprenör”. Denna ansvarige entreprenör ska före byggstart ha godkänt att han tar på sig uppgiften som ansvarig entreprenör enligt PBL. Detta ska också framgå av kontrollplanen. Byggnadsnämnden ska då i vissa situationer kunna rikta ett föreläggande om rättelse mot den ansvariga entreprenören. Om den ansvarige är svår att nå eller inte vidtar rättelse får byggnadsnämnden rikta föreläggandet mot den som äger fastigheten eller byggnaden. Det innebär att byggherren alltid behåller det slutliga ansvaret.
Innan något av förslagen blir verklighet ska de först ut på remiss. Först därefter beslutar regeringen hur de ska gå vidare.