Energimyndigheten har testat tre luftvattenvärmepumpar som säljs direkt till konsumenten via internet eller byggvaruhus istället för genom en installatör.
- Testet visar att det finns tekniska brister och svagheter som kan minska värmepumparnas effektivitet, säger Anders Odell som är ansvarig för testet, i ett pressmeddelande.
Resultatet kan jämföras med 13 luftvattenvärmepumpar som Energimyndigheten tidigare har testat. Jämfört med de värmepumparna är de tre pumparna inte lika effektiva. Besparingen är mellan 45 och 50 procent, några av de tidigare testade pumparna kan spara upp till 65 procent.
De tre värmepumparna kostar alla runt 60 000 kronor. Årsvärmefaktorn för två av dem ligger mellan 1,9 och 2,1. Tidigare testade modeller i samma prisklass ligger mellan 2,8 och 2,9.
Den sämre effektiviteten kan bero på flera saker:
Alla tre värmepumparna har en eltillsats med betydligt lägre effekt än övriga testade pumpar. Effekten ligger på endast 2, 3 respektive 4,5 kW. I normalfallet räcker det inte för att täcka uppvärmningsbehovet då det är kallt ute eller om värmepumpen skulle haverera.
Två av värmepumparna producerar för lite varmvatten. Båda värmepumparna har en tank på 300 liter men de kan bara producera 108 respektive 133 liter 40 gradigt vatten. För att få mer varmvatten måste eltillsatsen slås på.
Bullernivåerna för de tre värmepumparna är höga, de ligger nästan på 70 dB. Tidigare testade modeller har också ganska höga bullernivåer men det varierar en del. Den bästa ljudnivån ligger på 56 dB och den sämsta på 71 dB.
Alla tre testade modeller har bristfälliga bruksanvisningar.
Testet av värmepumpen Nevica Aquazen-8 gav inte tillräckligt med underlag för att beräkna energibesparingen och årsvärmefaktorn. Det blev driftstopp vid +55˚C till radiatorerna och vid -7˚C utomhus. Värmepumpen klarade inte heller att hålla +45˚C till radiatorerna vid -15˚C utomhus enligt standard.
Testet visar att installatörens roll är viktig då en kund ska välja anläggning. Vid årsskiftet infördes ett nytt system för certifiering av installatörer så att de även ska kunna ge kunden råd om energieffektivisering och förnybar energi.
Inom kort kommer värmepumpar även att få ekodesignkrav och energimärkning. Det kommer att ställa högre krav på värmepumparna och det ska bli lättare att välja värmepump.
Testet har genomförts på tre hus med olika uppvärmningsbehov, 15000, 25000 och 35000 kWh/år. Huset ligger i södra Sverige där årsmedeltemperaturen är + 6°C. 20 procent av värmebehovet går till tappvarmvatten. Teoretiska beräkningar baseras på resultat från laboratorietester.
Testet har genomförts på tre hus med olika uppvärmningsbehov, 15000, 25000 och 35000 kWh/år. Huset ligger i södra Sverige där årsmedeltemperaturen är + 6°C. 20 procent av värmebehovet går till tappvarmvatten. Teoretiska beräkningar baseras på resultat från laboratorietester.